150.000 vjernika skupilo se na zajedničkoj molitvi ispred Al-Aqse

0
23


Više od 150.000 vjernika skupilo se jutros pred džamijom Al-Aqsa u Istočnom Jerusalemu kako bi obavili bajram-namaz, unatoč restrikcijama Izraela.

Veličanstveni prizori koji kruže društvenim mrežama prikazuju zapanjujuću količinu vjernika koji su se od jutarnjih sati skupili na trećem najsvetijem mjestu u Islamu kako bi prisustvovali zajedničkoj molitvi.

Neki od korisnika pokazali su i kako je kompleks džamije ukrašen povodom prvog dana jednog od najradosnijih muslimanskih praznika, a na snimci vide se okačeni baloni u bojama palestinske zastave, kao i dio atmosfere u unutrašnjosti.

Također, bilo je i nekoliko fotografija noći uoči samog praznika.

Prizori još više dobijaju na značaju uzimajući u obzir da je prostor ove džamije često žarište sukoba Izraelaca i Palestinaca.

Kompleks džamije Al-Aqsa mjesto je koje muslimani smatraju svetim jer vjeruju da je poslanik Muhammed a.s. putovao iz Mekke u Jerusalem i s tog mjesta se uzdigao na nebo.

On se nalazi u istočnom Jerusalemu i muslimanima je poznat i kao Haram Al Sharif. Dio je međunarodno priznatih palestinskih teritorija koje je izraelska vojska okupirala 1967. godine.

Source link