Astronauti za šest mjeseci u svemiru oštete kosti kao za dvije decenije na Zemlji

0
15


Istraživanje je pokazalo da su astronauti na šestomjesečnoj misiji doživjeli gubitak koštane mase koji je ekvivalentan dvije decenije na Zemlji, s tim da svemirska putovanja također vrše pritisak na kardiovaskularni sistem i povećavaju izloženost zračenju.

Akademsko istraživanje o astronautima otkrilo je razoran utjecaj svemirskih putovanja na ljudski kostur. Samo oko polovine izgubljene kosti nadoknađeno je godinu dana nakon povratka, što je izazvalo zabrinutost oko budućih misija na Mars i Mjesec.

Duže svemirske misije dovele su do povećanog gubitka koštane mase i smanjene vjerojatnosti oporavka. Do gubitka koštane mase dolazi zbog nedostatka gravitacije u svemiru, gdje su kosti koje nose težinu na Zemlji obično bez težinskog pritiska.

Istraživanje je provedeno na 17 astronauta, 14 muškaraca i tri žene prosječne dobi od 47 godina, koji su letjeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) u proteklih sedam godina.

Posada je bila iz američke svemirske agencije NASA, kanadske i evropske svemirske agencije te japanske agencije za istraživanje svemira.

Radili su s istraživačkim timom koji je vodio profesor Leigh Gabel sa Sveučilišta u Calgaryju i to godinu to dana nakon povratka na Zemlju.

Devet članova posade doživjelo je trajni gubitak mineralne gustoće kostiju nakon što su proveli između četiri i sedam mjeseci u svemirskim misijama, prenosi Sky Information.

“Astronauti su doživjeli značajan gubitak koštane mase tokom šestomjesečnih svemirskih letova, gubitak koji bismo očekivali kod starijih osoba tokom dvije decenije na Zemlji, a povratili su tek polovinu tog gubitka nakon godinu dana na Zemlji”, rekao je profesor Gabel o istraživanje, objavljenom u časopisu Scientific Reports.Članak preuzet: Izvor