Balkanska ikona na kojoj “žive bauštelci”

0
6


I. B.


20.01.2023. u 23:00

Avenue Meals Marketplace u Sarajevu privukao je veliki interes građana, a iako se polako privodi kraju, posjetitelji u njemu još uvijek imaju priliku uživati. Danas je ugođaj upotpunio i Neno Svjetlanović, poznatiji kao Neno Cooks, čijem smo kuhanju svjedočili i iz prve ruke.

Competition hrane na Vilsonovom šetalištu počeo je prije osam dana i trajati će do nedjelje, a čini se da je just one prave “poslastice” sačuvao za sami kraj. Jedna od njih bila je i prilika da posjetitelji probaju jedan od specijaliteta gastro kreativca Nene koji je na festivalu kuhao danas u periodu od 15 do 18 sati.

Neno je prve dane festivala proveo radeći isto što i svi mi – jedući i dobro se zabavljajući, no danas je za posjetitelje odlučio i sam odjenuti kecelju i prionuti na posao. Kako nismo nimalo sumnjali da će se ispred njegove kućice stajati u redu, kako je i bilo, posjetili smo Nenu dok se nije zagužvalo i iz prve ruke svjedočili njegovom kuhanju.

Neno je danas na Street Food Marketu pravio premium zidarski sendvič (Foto: D. S./Klix.ba)
Neno je danas na Avenue Food stuff Marketu pravio quality zidarski sendvič (Foto: D. S./Klix.ba)

Ovaj 33-godišnjak smjestio se na štand Gastro Puba Fabrika gdje se predstavio s jednim od, kako ga on zove, “balkanskih ikona”, a riječ je o čuvenom zidarskom sendviču. Kao što ste već mogli pretpostaviti, riječ je o hrani koje smo se vjerovatno najviše najeli kao školarci, ali i na kojem “preživljavaju bauštelci”, s tim da ga je Neno svojim načinom pripreme podigao na viši nivo. Naravno da smo ga probali.

Kako je izgledala priprema “top quality zidarskog sendviča”, uvjerili smo se i sami, a ovaj food bloger je za Klix.ba učestvovao i u snimanju videa na sličan način zbog kojeg je stekao brojne pratitelje.

Za sendvič koji se inače pravi bez pretjeranog truda, Neno se ipak malo i preznojio. Krenuo je od osnovne komponente – peciva, koje je prethodno tostirao, a zatim ga premazao puterom ili, po želji, mješavinom maslinovog ulja i bijelog luka.

Pecivo je prvo tostirao, a zatim premazao puterom ili maslinovim uljem i bijelim lukom (Foto: D. S./Klix.ba)
Pecivo je prvo tostirao, a zatim premazao puterom ili maslinovim uljem i bijelim lukom (Foto: D. S./Klix.ba)

Tu je potom dodao šunku i istopljeni sir s grilla, upotpunivši sve svojim gourmet sosom – kombinacijom pavlake, majoneze, celera, soli i vodice od maslina. U sendvič je dodao i salatu.

Nenin premium zidarski sendvič bio je za prste polizati (Foto: D. S./Klix.ba)
Nenin top quality zidarski sendvič bio je za prste polizati (Foto: D. S./Klix.ba)

Verzija zidarskog sendviča, koju je pripremio Neno, bila je znatno svečanija od just one na koju smo inače navikli, a moramo priznati i da nas se dojmio i njegov ukus, kojem ćemo se sigurno poželjeti vratiti.

Neno je danas na Street Food Marketu pravio svoj premium zidarski sendvič (Foto: D. S./Klix.ba)
Neno je danas na Street Food stuff Marketu pravio svoj high quality zidarski sendvič (Foto: D. S./Klix.ba)

Da to nije samo naše mišljenje, ubrzo su dokazali i drugi posjetitelji koji su stizali da probaju ovaj specijalitet, ali i naprave fotografiju sa Nenom. Ovaj mladić pozitivno nas je iznenadio i time što je prihode od sendviča čija je cijena bila 10 KM, odlučio donirati Dječijem domu Bjelave, a otkrio nam je i kako sav prihod koji skupi namjerava udvostručiti.

Kako je ranije najavio, na ovom štandu se danas mogla naći i kasica, za a single koji su željeli ubaciti i koji novčić više namjenjen djeci u potrebi, a Neno je takve posjetitelje počastio i svojim likerom od nešpule (japanske mušmule) ili jabuke.

Na štandu je danas bila i kasica, a svi prihodi otišli su za djecu u stanju potrebe
Na štandu je danas bila i kasica, a svi prihodi otišli su za djecu u stanju potrebe

Neno se potrudio da svojim posjetiteljima danas bude pravoklasni domaćin, a osim potrebne opreme, kecelje i namirnica, sa sobom je ponio i najvažniji sastojak – svoj humor, kojim je, sigurni smo, osvojio sve koji su ga posjetili.

Tako smo se podsjetili i Neninih kulinarskih početaka. Ovim poslom, on se ozbiljnije počeo baviti 2012. godine, a u posljednjih 10 godina je, zbog krajnje simpatičnog i spontanog pristupa kojim demonstrira svoje sposobnosti, postao jedna od istaknutih osoba među gastro kreativcima koji svoje sadržaje dijele na društvenim mrežama.

Odrastao je na relaciji Zenica-Dalmacija, a godinama unazad živi u Sarajevu koje, kako kaže, ne planira napustiti. Ono što je posebno zanimljivo je to da je Neno zapravo IT stručnjak, no informatiku je, u međuvremenu, zamijenio kuhanjem, svojom istinskom ljubavi. Njegova priča sa snimanjem videozapisa je počela 2019. godine.

Neki nisu propustili priliku ni da se fotografišu sa omiljenim food blogerom
Neki nisu propustili priliku ni da se fotografišu sa omiljenim meals blogerom

Danas je izuzetno popularan na TikToku i Instagramu, a vidjeti milion pregleda ispod njegovih objava nije ništa čudno. Neno tvrdi da je najviše naučio u procesu eksperimentisanja s jelima, a samo neka od onih koja smo imali priliku vidjeti na njegovim profilima su ajvar, baklava, supa od krompira, sarajevski somun, rustikalni čips te “kokice iz kina”. Najgledaniji snimak je onaj gdje priprema “burek sa sirom”, s više od dva miliona pregleda.

@nenocooksbalkan Replying to @pekmez247 brat trazio, ja napravio. #burek #bureksasirom #kuhanje #balkan #balkanfood ♬ Burek – Dino Merlin

“Smatram da naša regija, zajedno sa Italijom, ima najbolju hranu na svijetu samo što se nije pojavio još niko da tu recepturu i tradiciju naše regije prezentuje svijetu na socijalnim mrežama”, otkrio je ranije za Klix.ba.

Čini se da Neni odlično ide u naumu da promoviše našu hranu, što je danas, uoči večerašnjeg nastupa Ede Maajke, pokazao još jednom gostujući na Sarajevo Road Food items Marketu.

Svojom kombinacijom ukusne hrane, pića i sjajne muzike pod otvorenim nebom, ovaj competition je oduševio mnoge građane, a tako je naročito i zbog činjenice da se i tokom dosadnih zimskih dana u gradu dešava nešto zanimljivo.

Članak preuzet: Izvor