BiH igra prijateljsku utakmicu protiv Rusije, a ovo je stav UEFA-e – Haber.ba

0
15

Rusi će u novembru ugostiti našu nogometnu reprezentaciju, a protiv odigravanja utakmice ništa nije imala ni Evropska fudbalska federacija (UEFA).

Podsjetimo, zbog invazije Rusije na Ukrajinu, UEFA je protjerala ruske klubove iz Evrope.

Prenosimo odgovor UEFA-e na upit našeg Fudbalskog saveza.

“Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da FS Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Ruskog fudbalskog saveza (RFU), na području RFU-a. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga svako odobrenje za domaćinstvo i/ili sudjelovanje u takvoj prijateljskoj utakmici ne utječu i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA takmičenja.

Na kraju, želimo vas ljubazno podsjetiti da, u skladu sa članoom 6 (6) FIFA pravilnika koji uređuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i/ili učešće na utakmici ne podrazumijeva odgovornost UEFA-e u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja. Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine”, napisano je u odgovoru UEFA-e na upit Fudbalskog saveza BiH.

NS/FS BiH je prihvatio ponudu za odigravanje međunarodne prijateljske utakmice od strane FS Rusije. Utakmica će se odigrati u Saint Petersburgu dana 19.11.2022. godine, potvrđeno je na zvaničnoj stranici Nogometnog saveza uz napomenu da je selekcija Rusije se na FIFA rang listi nalazi na 35. poziciji. prneosi “Radiosarajevo“.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –

Više o Uslovima korištenja…
Članak preuzet: by [author_name]