Bundestag će isti dan glasati o rezoluciji i ponovnom slanju vojnika u BiH

0
13


Poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović, u intervjuu za Deutsche Welle govorio je o stanju u BiH ističući da etnički princip u državi ne funkcionira jer je BiH u istoj situaciji u kojoj je bila devedesetih godina.

“Pružiti podršku Bosni i Hercegovini na putu u bolju budućnost” naziv je rezolucije koju su u parlamentarnu proceduru uputile stranke njemačke vladajuće koalicije SPD-a, Zelenih i FDP-a.

Bundestag će o ovoj rezoluciji glasati prije ljetne pauze, no nacrt rezolucije, prije nego što je poslan na razmatranje u parlamentarne odbore je dospio u medije i izazvao žestoke polemike u BiH i susjednim zemljama, prije svega Hrvatskoj.

Jedan od predlagača rezolucije poslanik SPD-a, Adis Ahmetović, smatra da je rezolucija od historijskog značaja za BiH “jer se Bundestag uopšte odlučio baviti ovom temom”.

“Druga bitna stvar je da Njemačka jasno kaže da stoji iza BiH, da je bolja budućnost BiH u interesu Njemačke”, kaže Ahmetović.

Ono što je, prema njegovim riječima također bitno, jest da Njemačka želi i na ovaj način podržati europski put BiH.

Bitni su prije svega izbori u BiH za koje Ahmetović navodi da će biti održani u oktobru unatoč opstrukcijama. Također je, kako kaže, bitno da se rezolucijom daje puna podrška radu visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“One snage u BiH koje rade na antievropskom putu, znači antidemokratskom, trebaju dobiti jasan odgovor zbog onoga što rade”, kaže Ahmetović.

Evropski put BiH trenutno blokira HDZ BiH

O polemikama do kojih je došlo u javnosti zbog pomenute rezolucije, Ahmetović kaže da demokratija mora izdržati i kontroverznu diskusiju.

“Mi jasno kažemo da evropski put za BiH trenutno blokira HDZ BiH, njihov predsjednik Dragan Čović i to je nešto što je izazvalo možda malo negativnije reakcije u hrvatskoj vladi jer je tamo na vlasti HDZ”, kaže Ahmetović i dodaje da to ne kaže samo Njemačka, već da to smatra i Johann Sattler, ambasador EU u BiH.

On je, podsjeća Ahmetović, rekao da su SNSD i HDZ BiH odgovorni zbog blokade tri zakona koja su dio 14 prioriteta za prijem BiH u EU.

Na kritike koje su stigle od njegovog stranačkog kolege i poslanika u Bundestagu, Josipa Juratovića, koji zahtijeva da u rezoluciji, uz Milorada Dodika predsjednika SNSD-a i Dragana Čovića predsjednika HDZ-a BiH, imenom bude prozvan i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Ahmetović kaže:

“Mi kažemo jasno da smo protiv bošnjačkog, hrvatskog i srpskog etnonacionalizma”.

Ahmetović je za DW obrazložio zašto su spomenuta imena Dodika i Čovića u rezoluciji.

“Milorad Dodik je član Predsjedništva BiH, on dobija platu u BiH i radi protiv te države. Dragan Čović nije samo šef stranke, već je i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda. Dakle on ima javnu funkciju. On na toj funkciji ne samo da blokira europski place BiH, već i prijeti da će tražiti treći entitet što krši Dejtonski sporazum i zbog toga mi jasno kažemo da i on mora biti sankcionisan ako ne prestane sa tim”, istakao je Ahmetović.

Etnički princip nije funkcionisao

Ahmetović kaže da se rezolucijom bori za evropsku BiH kritikujući etnički princip po kojom BiH trenutno funkcionira.

“Zadnjih 27 godina je to bio temelj bh. političkog sistema i šta je rezultat. Ta država je u političkom smislu u istom stanju kao i početkom devedestih godina. Sa tim ne možemo biti zadovoljni. Zbog toga kažem da etnički princip te države, sa konstitutivnim narodima, nije fukcionisao i zbog toga mora postojati evropski princip”, naglašava Ahmetović.

Bundestag će isti dan glasati o razoluciji, kao i ponovnom slanju njemačkih vojnika u misiju Althea iz koje su povučeni 2012. godine.

Ahmetović kaže da je na tome radio posljednjih mjeseci jer je tokom posjete BiH primijetio da lokalni političari koriste ratnu retoriku da bi paralizirali stanovništvo.

Drugi razlog je, kako kaže, izjava ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova, koji je rekao da bi BiH mogla završiti kao Ukrajina ukoliko se odluči pridružiti NATO-u.

“Mi stoga želimo da damo jasan signal da je EU tu, da je NATO tu, i mi kao Njemačka stojimo iza BiH i iza demokratskih snaga svih naroda”, zaključio je poslanik SPD-a u Bundestagu.Članak preuzet: Izvor