Centralna i zapadna Evropa bilježe rast broja zaraženih koronom, regija i dalje sigurna

0
17


Iako se situacija kada je riječ o broju zaraženih koronavirusom u svijetu značajno stabilizovala, u posljednje dvije sedmice zemlje centralne i zapadne Evrope bilježe rast broja zaraženih.

Prema podacima stranice Our World in Data, trenutno najveći broj novozaraženih u Evropi bilježi Francuska gdje se u prosjeku bilježi više od 1.600 novozaraženih na milion stanovnika.

Zbog rasta broja zaraženih, francuske vlasti preporučile su građanima, ali i turistima da se vrate nošenju maski za lice. Ipak, glasnogovornica francuske vlade Olivia Gregoire izjavila je za Euronews kako država ne planira uvođenje ograničenja kojim bi se ograničila okupljanja u zatvorenom prostoru ili druge aktivnosti.

Što se tiče vakcinacije, Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuje da je u Francuskoj oko 91,9 posto stanovnika primilo obje doze vakcina, a 73,9 posto njih primilo je i dopunsku dozu.

Rast broja zaraženih bilježi se i u Grčkoj, a prema podacima grčkih zdravstvenih službi najveći broj novozaraženih bilježi se u mjestima oko Jonskog mora, Južnom Egeju, Kritu te Atici.

“Cijela Evropa je u minusu. Možda postoje razlike između zemalja, ali broj slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika je u porastu u svim državama”, rekao je predsjednik Nacionalne zdravstvene organizacije Grčke Theoklis Zaoutis.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Italiji je u nedjelju premašio milion što je rezultat rasta broja slučajeva u posljednje dvije sedmice i to podvarijantom virusa Omicron-5.

“Italija je postala četvrta zemlja na svijetu koja ima više od milion aktivnih slučajeva, nakon Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Francuske”, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada je riječ o zemljama regije, za sada se ni u jednoj državi ne bilježi značajniji rast broja zaraženih koji bi natjerao države da donose određene mjere.

Broj slučajeva u Crnoj Gori (Foto: Institu za javno zdravlje)
Broj slučajeva u Crnoj Gori (Foto: Institu za javno zdravlje)

U Crnoj Gori , prema podacima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, bilježi ukupno 1.707 aktivnih slučajeva, od čega se najveći broj bilježi na primorju tačnije na području Budve i Kotora.

U kontekstu Hrvatske, najveći broj aktivnih slučajeva bilježi se u Zagrebačkoj županiji, dok nakon toga slijede Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija.Source link