Često jedete tunjevinu? Evo šta se može dogoditi vašem tijelu

0
21


Prednosti konzumiranja konzervirane tune su značajne, čak i prije nego promotrite nutritivne vrijednosti. Proizvod je dostupan u gotovo svim prehrambenim trgovinama, novčano je pristupačan i može se koristiti u mnoštvu različitih jela, od salata do sendviča.

Što se tiče nutritivnih prednosti, konzervirana tuna ih ima puno. Ipak, jako je važno ne pretjerivati s njenom konzumacijom, jer previše tune može dovesti do trovanja živom. Uključivanje konzervirane tune u vašu prehranu može biti izvrstan potez zbog svih pozitivnih učinaka koje može imati na vaše tijelo.

Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati o tome što se događa vašem tijelu ako redovno jedete tu bogatu i svestranu namirnicu.

Povećat ćete unos proteina

Dodavanje proteina vašoj prehrani može biti korisno jer ćete produžiti osjećaj sitosti i, u konačnici, unositi manje kalorija. Konzervirana tuna djeluje upravo tako. Prema USDA-u, jedna konzerva tunjevine u ulju sadrži 46.6 grama proteina, dok jedna konzerva tune pakirane u vodi sadrži 31.7 grama proteina. S obzirom na činjenicu da biste trebali unositi 0.36 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, samo jedna konzerva tune mogla bi vam pružiti većinu, ako ne i cijelu dnevnu dozu proteina.

Pomaže održavanju zdravlja mozga i očiju

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama koje se nalaze u konzerviranoj tuni, ojačat ćete svoj mozak i funkciju očiju ako na primjer pojedete sendvič s tunom za ručak. Poznato je da DHA, omega-3 masna kiselina, ima svojstva poboljšanja pamćenja. Osim toga, također ima učinak smanjenja upale i uklanjanja simptoma suhoće očiju.

Ako jedete tunu koja se konzervira s dodatkom ulja, mogli biste se udebljati

Iako konzervirana tuna s dodatkom ulja ima neke prednosti poput više proteina i okusa u odnosu na onu koja je konzervirana u vlastitom soku, tuna u ulju ima više kalorija i može dovesti do debljanja.

Mogli biste se osjećati naduto

Jedan sastojak koji se nalazi u svim konzervama tune je natrij koji, ako je konzumiran u velikim količinama, može dovesti do nadutosti. Prema Institutu Linus Pauling, konzerva tune – bez obzira je li u ulju ili u vodi – sadrži u prosjeku oko četvrtinu vašeg dnevnog unosa natrija.

Mogli biste se otrovati živom ako pojedete previše tune

Konzervirana tuna ima znatno manje žive od svježe tune, što znači da je možete jesti češće. S obzirom na to da je živa neurotoksin, treba je izbjegavati kad god je to moguće. Stoga se držite uravnotežene i raznolike prehrane i tunu jedite umjereno, oko jednom sedmično.Source link