Četvrti delegat u hrvatskom klubu Doma naroda BiH bit će SDP-ov Jugoslav Brdar

0
8


Potpredsjednik SDP-a BiH i kandidat za ministra odbrane u Vijeću ministara BiH Zukan Helez govorio je o četvrtom delegatu u hrvatskom Klubu naroda na državnom nivou.

Kazao je potpredsjednik SDP-a i kako se niko ne treba plašiti da će se izdati država formiranjem nove vlasti u Bosni i Hercegovini.

“Mislim da je sad najinteresantnije koga će Osmorka delegirati u državni Dom naroda, u Klub Hrvata, mislim da će to biti Jugoslav Brdar, da je tako dogovoreno. Istaknuti član SDP-a, tako da od onih najava ovih dušebrižnika da ćemo mi prepustiti HDZ-u tog delegata, to nije tačno”, najavio je Helez.

Jugoslav Brdar, predsjednik je kantonalnog odbora SDP-a iz Kantona 10.

Klub Hrvata u Domu naroda broji 23 delegata i potrebno je da kandidat ima najmanje četiri glasa kako bi prošao u državni dom.

Budući da HDZ u ovom klubu ima 14 ruku, da bi izabrali i četvrtog kandidata nedostajat će im dva glasa, a ranije su istakli kako namjeravaju nominirati Marinu Pendeš, Zdenka Ćosića, Dragana Čovića i Ivu Vincetića.

HDZ 1990 ima četiri ruke u Domu naroda FBiH i oni bi trebali glasati za Iliju Cvitanovića.

Osmorka ima ukupno pet delegata koji će, kako je Helez večeras potvrdio, podržati Jugoslava Brdara (SDP) za državni Dom naroda.

U intervjuu za Klix.ba predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković potvrdio je da će delegati njegove stranke glasati za SDP-ovog kandidata.Članak preuzet: Izvor