Cjelodnevna blokada građana je udar na prava i dostojanstvo

0
17


Stranka demokratske akcije (SDA) Centar u Sarajevo oglasila se povodom zatvaranja 52 ulice u glavnom gradu i obustave saobraćaja za vrijeme održavanja Povorke ponosa.

Iz SDA Centar kažu da zatvaranje građana zbog održavanja povorke nije izraz sigurnosne prijetnje niti borbe za ičija prava, već udar na prava i dostojanstvo građana.

“Cjelodnevna blokada je već udar na prava i dostojanstvo građana Sarajeva kao i udar na ugled našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti”, saopćeno je iz ove stranke.

Smatraju da je blokada 52 ulice “uvreda za zdrav razum, ali i uvreda za sve građane Sarajeva koji su civiliziranost i tolerantnost dokazali kroz svoju historiju”.

“Sigurnosne mjere, koje više izgledaju kao represivne, su danas veće od onih prilikom dolaska Pape u Sarajevo koji je po sigurnosnom protokolu najštićenija osoba na svijetu. O efektima današnje blokade po privredu Kantona Sarajevo, mentalno i fizičko zdravlje građana a prvenstveno djece i starijih te ugrožavanja prava građana na kretanje, rad i odmor tek će se diskutovati”, dodaju iz ove stranke, te pitaju:

“Na koji je tačno način odlazak naših starijih komšija po hljeb ugrožavanje sigurnosti današnjeg eventa pa im je zato zabranjen izlazak iz doma, a pekare zatvorene čime je prodavačima ukinuto pravo da zarade dnevnicu i njihovim poslodavcima onemogućeno da ostvare income i da im plate doprinose?” uputili su iz SDA Centra.

Ujedno, pozvali su ministra unutrašnjih poslova i ministra saobraćaja u Vladi KS, Admira Katicu i Adnana Štetu, da podnesu neopozive ostavke.

“Zbog teroriziranja građana Sarajeva, a posebno zbog narušavanja ugleda našeg grada kroz stvaranje lažne slike o netolerantnosti i nesigurnosti. Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, premijera Fortu i de facto premijera Konakovića, da se za današnje poniženje i teroriziranje izvine građanima Sarajeva. Nikakav događaj, bio on sportskog, zabavnog, vjerskog, političkog ili bilo kojeg drugog karaktera ne smije rezultirati cjelodnevnim zatvaranjem građana Sarajeva i potpunom paralizom života u našem gradu”, zaključuju iz ove stranke.Članak preuzet: Izvor