Dodik nazvao nepotrebnom Rezoluciju o BiH u Bundestagu, kaže da Čović i on nisu krivi

0
14


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarisao je današnje usvajanje Rezolucije o BiH u njemačkom Bundestagu nazvavši je “nepotrebnom, punom netačnih kvalifikacija u funkciji muslimanskog nacionalizma”.

Dodik, koji je uz Čovića u Rezoluciji označen kao glavni krivac za stanje u BiH rekao je da je “BiH neuspješan eksperiment međunarodne zajednice i tu ne pomažu ni deklaracije ni rezolucije poput ove”.

“Ako su krivci za neuspjeh BiH Milorad Dodik i Dragan Čović, zašto je BiH imala najprije građanski rat u kojem se nisu pitali Dodik i Čović, a zatim godine protektorata, u kojima se opet nisu pitali Dodik i Čović? Zato i ovu rezoluciju vidim kao još jedno zamazivanje očiju, ovoga puta njemačkoj javnosti”, istakao je Dodik

Dodao je da su ova ili slične rezolucije, hrana “muslimanskim nacionalistima koji pod izgovorom demokratije traže ukidanje prava naroda, na čemu BiH i počiva”.

“Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložili bi svoj utjecaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti”, naglasio je on.

Bundestag je usvojio rezoluciju “Podrška BiH na putu u bolju budućnost” kojom se od njemačke Vlade traži da se u EU založi za sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH.Članak preuzet: Izvor