Egipatski arheolozi pronašli papirus dugačak 52 metra sa prikazima staroegipatske Knjige mrtvih

0
6


Egipatski arheolozi su otkrili netaknuti drevni papirus, koji datira iz 50. godine prije nove ere, što stručnjaci u toj zemlji nazivaju prvim otkrićem te vrste u jednom vijeku.

Papirus dugačak 52 metra pronađen je u arheološkom području Saqqare. Drevni artefakt sadrži dijelove staroegipatske Knjige mrtvih za pomoć onima koji su preminuli u njihovim zagrobnim životima.

Papirus je otkriven u jednom od 250 drvenih sarkofoga pronađenih na arheološkom području prošlog juna. Istraživači i arheolozi na lokalitetu rade više od dvije godine. Samo 2022. godine, arheolozi su otkrili stotine mumija, piramidu nepoznate kraljice, pet oslikanih grobnica, grobnicu drevnog dostojanstvenika i sarkofag koji je pripadao blagajniku kralja Ramzesa II.

Knjiga mrtvih je pogrebni tekst za koji se vjeruje da datira s početka egipatske ere Novog kraljevstva, piše The Jerusalem Post.

Uprkos imenu koje zvuči zlokobno, knjiga jedva da je nešto slično. Umjesto toga, to su bile samo upute za sahrane i kako najbolje pomoći preminulom Egipćaninu da putuje u podzemni svijet i u zagrobni život.

Budući da nije postojala jedinstvena Knjiga mrtvih niti poseban kanon za nju, tačni detalji su se razlikovali, s različitim “čarolijama” koje su bile uključene.Source link