Evropska unija šalje Ukrajini pet miliona tableta protiv nuklearnog zračenja

0
16


Evropska unija daje više od pet miliona tableta protiv zračenja Ukrajini, dok raste strah od nesreće u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani.

Elektana Zaporožje je pod ruskom okupacijom i nedavno se našla na udarima, a obje strane optužuju jedna drugu za napade.

U nekim područjima službenici već dijele tablete koje mogu spriječiti da tijelo apsorbira radioaktivni jod. Stanovnicima je rečeno da ga uzmu samo ako se potvrdi curenje radijacije.

Do sada se samo ljudima koji žive unutar 50 kilometara od elektrane nude tablete kalijevog jodida, ali Evropska unija Ukrajini osigurava više od pet miliona doza koje bi omogućile mnogo širu distribuciju.

Zaporožje u južnoj Ukrajini okupirala je Rusija ubrzo nakon što je napala Ukrajinu u februaru. Ukrajinsko osoblje koje nastavlja upravljati elektranom reklo je BBC-ju da su je ruske trupe koristile kao vojnu bazu i da su radnici zapravo držani na nišanu.

Iako su nedavne borbe u tom području uzrokovale određenu štetu elektrani, do sada nije zabilježen porast nivoa radijacije u tom području.

Uprkos tome, dužnosnici su zabrinuti da bi daljnja šteta mogla uzrokovati curenje radijacije, koje bi se moglo proširiti na veliko područje.

UN-ova nuklearna agencija već nekoliko mjeseci zahtijeva pristup postrojenju, a tim je stigao u Ukrajinu u nadi da će mu se konačno dopustiti da pregleda mjesto u narednim danima.Članak preuzet: Izvor