Facebook i Instagram uskoro bi mogli ukinuti zabranu prikazivanja golih grudih

0
8


Matično poduzeće Facebooka i Instagrama Meta uskoro bi mogla osloboditi prikazivanje bradavica nakon što je nadzorni odbor donio preporuku 17. januara da Meta promijeni kriterije o standardima golotinje.

Prošlo je više od desetljeća nakon što su majke koje doje prvi place podržale medicinsku sestru u sjedištu Facebooka kako bi protestovale protiv njene zabrane grudi, Metin nadzorni odbor pozvao je na reviziju pravila kompanije koja zabranjuju slike žena s golim prsima.

Nadzorni odbor koju čine skupina akademika, političara i novinara, koji savjetuju kompaniju o njenim politikama moderiranja sadržaja, preporučio je da Meta promijeni svoj normal zajednice o golotinji i seksualnim aktivnostima odraslih tako da njime upravljaju jasni kriteriji koji poštuju međunarodne standarde ljudskih prava.

Odluka Nadzornog odbora slijedi nakon Facebook cenzure dvije objave s računa koji vodi američki par koji je transrodan i nebinarni. Objave su prikazivale par kako pozira u toplesu, ali s prekrivenim bradavicama, uz natpise koji opisuju trans zdravstvenu skrb i prikupljanje novca za vrhunsku operaciju.

Objave su označili korisnici, a zatim ih je sistem umjetne inteligencije pregledao i uklonio. Nakon što se par žalio na odluku, Meta je na kraju vratila objave. Meta sada ima 60 dana da javno odgovori na preporuke odbora.

Iako bi zagovornici mogli pozdraviti ideju o prikazivanju golih grudi na Internetu, ostaje pitanje kako će Metini automatizirani sistemi za moderiranje sadržaja moći provesti novu politiku o ovoj temi.Članak preuzet: Izvor