FIFA pozvala učesnike Svjetskog prvenstva da se fokusiraju na fudbal umjesto na politiku – Haber.ba

0
6


Predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino i generalna sekretarka Fatma Samura uputili su pismo fudbalskim reprezentacijama koje se pripremaju za Svjetsko prvenstvo u Kataru da se fokusiraju na utakmice i izbjegavaju držanje lekcija o moralu, piše Agencija Andolija.

U pismu upućenom fudbalskim savezima čelnici FIFA-e pozivaju da se fudbal “pusti u centar pozornice”.

“Molimo vas da se sada fokusiramo na fudbal”, napisali su Infantino i Samura, tražeći od 32 fudbalska saveza da “ne dozvole da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji”.

Naveli su da su svjesni činjenice da “fudbal ne živi u vakuumu” i da širom svijeta postoje mnogi izazovi i “poteškoće političke prirode”.

“U FIFA-i se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uvjerenja, bez davanja moralnih lekcija ostatku svijeta. Jedna od velikih snaga svijeta je zaista njegova raznolikost, a ako inkluzija išta znači, znači poštovanje prema toj raznolikosti. Nijedan narod, kultura ili nacija nije ‘bolji’ od bilo kojeg drugog. Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I to je također jedna od osnovnih vrijednosti fudbala”, napisali su Infantino i Samura.

Ponovili su dugogodišnja obećanja Katarana, uključujući i njegovog emira na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku u septembru, da će svi posjetioci Katara biti dobrodošli “bez obzira na porijeklo, vjeru, spol, se.sualnu orijentaciju ili nacionalnost”.

Prvi put u historiji Svjetsko prvenstvo u nogometu igraće se na Bliskom istoku. Trideset dvije reprezentacije iz cijelog svijeta takmičiće se na jednom od najvećih sportskih događaja na svijetu od 20. novembra do 18. decembra.

Tokom održavanja prvenstva u Kataru očekuje se oko 1,2 miliona posjetilaca iz inostranstva.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –

Više o Uslovima korištenja…

Source link