Hrvatska očekuje od Schmidta da iskoristi bonske ovlasti

0
11


Bledski strateški forum održava se ovih dana, a među učesnicima danas bili su i hrvatski premijer Andrej Plenković i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman. U svom obraćanju Grlić-Radman se dotaknuo i Bosne i Hercegovine.

Govoreći o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, Grlić Radman je rekao da Hrvatska od visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta očekuje da iskoristi svoje bonske ovlasti za izmjenu Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost triju konstitutivnih naroda, piše tportal.hr.

Inače, Grlić Radman i Plenković su se na marginama foruma sastali i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom s kojim su razgovarali o situaciji u Bosni i Hercegovini uoči Općih izbora.

“Podupiremo njegova nastojanja da BiH učini funkcionalnijom i stabilnijom zemljom, u kojoj Hrvatska želi da sva tri konstitutivna naroda budu jednakopravna”, rekao je Plenković.

Šef hrvatske diplomatije Grlić Radman je govorio i o proširenju Evropske unije na Zapadni Balkan prilikom čega se složio da proširenje mora biti prisutnije u evropskoj vanjskopolitičkoj agendi te da Evropa mora spriječiti bilo kakve eskalacije na Zapadnom Balkanu i “domino efekt” ukrajinskog sukoba.

Schmidt će na forumu govoriti u utorak, uz američkog predstavnika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, predstavnika EU-a za dijalog Prištine i Beograda Miroslava Lajčaka, šeficu diplomacije BiH Biseru Turković i ministre vanjskih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije.Source link