Humanitarnom utrkom i koncertom Harija Varešanovića sutra se otvara obnovljeno izletište Stojčevac

0
17


Humanitarnom trkom Stojčevac 5K koja starta sutra (25. juna) u 17 sati počet će sportsko-zabavni spektakl kojim će biti otvoreno obnovljeno izletište Stojčevac, ali i ljetna turistička sezona u Kantonu Sarajevo.

Sredstva prikupljena od uplaćenih startnina za najmasovniju 5K trku ikada u Bosni i Hercegovini bit će proslijeđena udruženjima s područja općine Ilidža koja kroz svoje djelovanje i projektne aktivnosti rade sa djecom sa poteškoćama u razvoju, što je bila jasna želja Općine Ilidža kao organizatora, ali i JU Kulturno sportski i rekreacioni centar Ilidža i SRK Dami, kao tehničkih organizatora cjelokupne manifestacije.

Podjela startnih paketa za učešće počela je danas i trajat će do 20 sati u sali za borilačke sportove Sportske dvorane “Sabit Hadžić”.

“S podjelom startnih paketa počeli smo danas, a na istoj lokaciji startne pakete moguće je preuzeti i sutra u periodu od 9 do 12 sati, kao i na Stojčevcu između 14 i 16 sati”, kazao je Haris Topalović, direktor JU Kulturno sportski i rekreacioni centar Ilidža.

Uz podršku prijatelja utrke osigurane su i simbolične nagrade, dok je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo izdalo Rješenje za izmjenu režima saobraćaja za održavanje trke, i to u periodu od 16 do 20 sati.

Izmjena režima saobraćaja odnosi se na davanje prednosti učesnicima trke u odnosu na biciklistički, pješački, motorni i ostali saobraćaj za vrijeme prolaska trkača na ulicama na trasi Stojčevac – Jasike – Velika Aleja – Stojčevac.

“Od početka ove godine mnogo truda, rada i sredstava uloženo je u rekonstrukciju popularnog izletišta kojem smo udruženi s Vladom Kantona Sarajevo, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvom saobraćaja, KJU za zaštićena područja KS, Direkcijom za puteve KS i željeli vratiti stari sjaj. Drago mi je što su građani Ilidže i Kantona Sarajevo posjetama Stojčevcu svima nama poslali jasnu poruku da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u obnovu poznatog izletišta”, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

U proteklom periodu na Stojčevcu su rekonstruisane sve putne komunikacije, instalirana je nova javna rasvjeta, iskrčen je, a potom i uređen jedan velikih dio zaraslih zelenih površina, postavljene su klupe, kante, turistička signalizacija i details desk, zbog čega je načelnik Ilidže svima koji u sutra ali i u budućnosti budu posjećivali Stojčevac uputio jedan apel.

“Sve je spremno za spektakl, ali bih zamolio sve koji sutra svojim prisustvom planiraju uveličati ovu manifestaciju da poštuju pravila zaštićenog područja, ali i predan rad ljudi koji su bili angažovani na uređenju Stojčevca. Imovina je to i nasljedstvo svih nas”, poručio je Muzur, te dodao:

“Za kraj bih želio sugerisati svima da automobile parkiraju na Ilidži i prošetaju do Stojčevca kako bi izbjegli eventualne gužve u saobraćaju, ali i uživali u jedinstvenom ambijentu kakav nudi Ilidža, kao i u koncertu Harija Mata Harija.

Besplatan koncert naše, ali i regionalne muzičke zvijezde planiran je za 20 sati.Članak preuzet: Izvor