I prije se kralo, ali ne ovako

0
8


Bivši direktor INA-e Davor Štern za RTL je komentarisao aferu koja posljednjih dana trese ovu kompaniju, ali i cijelu Hrvatsku.

Štern je kazao kako bi po njemu odgovornost za sve trebao preuzeti predsjednik Uprave.

“Očito je da to neće napraviti. MOL se drži po strani kao da ga se to ne tiče, začudilo ih je i žao im je što se dogodilo. Činjenica je da se od samog početka upravljanja INA-om ukazuje na to da način za funkcioniranje kompanije nije adekvatan. Sjećam se 2011. i 2012. dok sam bio predsjednik Nadzornog odbora INA-e, vodili smo bitku da se lista oglašenja za davanje odobrenja (LODO) proširi tako da se što više ljudi uključi u ugovore, pregled ugovora. To se cijelo vrijeme odbijalo i radilo se na način da su izvršni direktori imali veće ovlasti od članova Uprave. To se mijenjalo, ali taj LODO, to je jedan od razloga da je unutarnja kontrola u INA-i slaba što se sada pokazalo”, kazao je.

Komentirao je i je li korupcija uvijek bila prisutna u INA-i.

“U velikim sustavima uvijek postoji način i mjesto gdje curi novac. To je kapilarna korupcija koja se događa na nižim nivoima, ali bilo je slučajeva krađe goriva, miješanje goriva s vodom. To je imalo financijski rezultat. Neki vozači su imali prednost pred drugima dolazeći na pretovar i utovar na rafinerije pa su s tim zaslužili još jednu vožnju tog dana. Ne mogu reći da nije bilo, ali u ovakvim razmjerima… Ako ne postoji kontrola nad tako velikim ugovorom, što se događa s drugim elementima? INA je ogroman sustav, kupuje naftu, derivate, prodaje naftu nažalost, ima cijeli niz investicijskih aktivnosti gdje se može govoriti o potrebi da se duboko uđe u analizu tih ugovora.

Podsjetimo, hrvatski USKOK je pokrenuo istragu u kojoj su se našli direktor u INA-i Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna (oko 260 miliona KM), protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna (130 miliona KM), dok je Goran Husić profitirao za preko 90 miliona kuna (23 miliona KM), a Josip Šurjak za 68.9 miliona kuna (18 miliona KM).

istražitelji sumnjaju da je Damir Škugor od juna 2020. do 27. augusta 2022., u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor Plina i energije Industrije nafte i zamjenik predsjednika nadzornog odbora Plinare istočne Slavonije povezao u zajedničko djelovanje ostale osumnjičenike pri čemu su prirodni plin kojim raspolaže INA prodavao po cijenama ispod tržišne cijene.

Osumnjičeni su kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali po čak 210 eura.Source link