Integracija u EU znači izgradnju pravne države

0
16


Kandidat opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) jučer, 16. juna, posjetio je Ilidžu te je tom prilikom poručio da integracija u Evropsku uniju znači izgradnju pravne države i poštivanje ljudskih prava.

Kako su saopćili iz SDP-a, Bećirović se sastao sa načelnikom Ilidže Nerminom Muzrom (NiP) te Murizom Memićem, ocem stradalog Dženana Memića. Bećirović i Muzur su, kako je navedeno, uvjereni da će Bosna i Hercegovina nakon predstojećih izbora krenuti putem demokratskih promjena i razvoja pravednog društva.

Odata počast stradalom Dženanu Memiću (Foto: SDP)
Odata počast stradalom Dženanu Memiću (Foto: SDP)

Bećirović se nada da će pravosudni organi, kako je izjavio, konačno postati istinski neovisni te da će istina i pravda biti pravo svakog građanina, a ne nedostižan ideal za koji se treba decenijama boriti.

Smatra da će nakon izbora doći do, kako je istakao, pozitivne promjene i usvajanja zakonske regulative u vezi reforme pravosuđa, koja je uslov za pristupanje EU, a koja postavlja temelje za izgradnju pravednog društva.

Načelnik Ilidže Nermin Muzur i Bećirović (Foto: SDP)
Načelnik Ilidže Nermin Muzur i Bećirović (Foto: SDP)

“Iako iz dana u dan svjedočimo pokušajima uvođenja dodatne kontrole i politizacije policijskih i pravosudnih organa, Bećirović je uvjeren da će se takvoj praksi stati ukraj nakon oktobarskih izbora, kao i da će se institucije konačno obračunati sa počiniteljima zlodjela”, saopćili su iz SDP-a.

Bećirović je napomenuo da Bosna i Hercegovina ne može u EU bez vladavine prava i poštivanja ljudskih prava.Source link