Internetom kruže snimci sladoleda koji se ne topi, prodaje se u Kini i to ne baš jeftino

0
16


Natpis “Designed in China” onaj je na koji nalijećemo još od malih nogu, no često je i sinonim za stvari upitne kvalitete. Kinezi su sada napravili sladoled koji nema svoju osnovnu karakteristiku – ne topi se, a on je već izazvao brojne reakcije na internetu.

Poznati kineski brend sladoleda Chicecream koji se reklamira kao kineska alternativa brenda Magnum, našao se na meti kritika nakon što su pojedini primijetili da se njihovi proizvodi ne tope na visokim temperaturama. To se ne dešava čak ni kada su izloženi otvorenom plamenu, što je potaklo korisnike da se zapitaju kakvi sastojci se nalaze unutra.

Ranije ove sedmice, korisnici su na Weibou, kineskoj inačici Twittera, masovno dijelili videozapise gdje testiraju sladoled pokušavajući ga “otopiti” upaljačem ili drugim vatrenim pomagalima, što se na kraju ispostavilo bezuspješnim.

Jedna od objava prikazuje i kako je sladoled sa okusom kokosa ostao u čvrstom stanju nakon 20 minuta stajanja na 31 stepen, što je potpuno suprotno od uobičajenih sladoleda koji bi u roku od nekoliko minuta prešli u tečno stanje.

Prizori su potaknuli veliku raspravu na ovoj platformi dovodeći u pitanje sigurnost ljudi koji konzumiraju ove proizvode, a koji nisu uopšte jeftini te se neki od njih kreću i do 10 dolara.

“Pitam se šta se nalazi unutra. Hoće li se uopće istopiti u želucu?”, napisao je jedan korisnik.

I sama kompanija oglasila se pokušavši se odbraniti tvrdnjama kako su svi njihovi proizvodi u skladu sa standardima kvalitete.

Dodali su kako je u sladolede dodano ,032 grama karagenana, inače aditiva dobivenog iz morskih algi, a koji omogućava sladoledu da u ovakvim situacijama zadrži svoj prvobitni oblik. Također, napomenuli su i kako se on naširoko primjenjuje u sladoledima i pićima.

“Vjerujemo da ocjenjivanje kvalitete sladoleda na temelju ‘pečenja’ ili zagrijavanja sladoleda nije osnovano. Svi sladoledi su proizvedeni prema nacionalnim standardima. Karagenan pomaže mliječnim proteinima u održavanju valjanosti”, istakli su iz kompanije.

Inače, Kina ima dugu historiju skandala vezanih uz sigurnost hrane, a 2019. godine, navodi Every day Mail, ova kompanija kažnjena je s 1.120 funti zbog lažnog oglašavanja svojih sastojaka.

Članak preuzet: Izvor