Izbori za gradonačelnike 5. februara su prvi pravi test i za Osmorku i za SDA

0
6


Prijevremeni izbori za gradonačelnike i načelnike nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini bit će održani 5. februara, a riječ je o gradovima Bihać, Tuzla, Srebrenik, Zvornik te općinama Bratunac i Vogošća.

Riječ je o pozicijama koje su ostale upražnjene nakon što su čelni ljudi spomenutih gradova i općina prihvatili mandate na nekim drugim nivoima nakon prošlogodišnjih oktobarskih izbora. Posebno će biti zanimljiv politički okršaj za poziciju gradonačelnika Tuzle i Bihaća.

Tuzla će nakon 22 godine dobiti novog gradonačelnika nakon što se Jasmin Imamović (SDP) povukao sa te funkcije i prihvatio državni zatsupnički mandat.

U Bihaću se sa pozicije gradonačelnika povukao Šuhret Fazlić (Pomak) koji je prihvatio mjesto zastupnika u kantonalnoj skupštini.

Ovi izbori će biti prva prava prilika da političke snage odmjere s jedne strane SDA, a s druge stranke Osmorke. Nakon oktobarskih izbora prošle godine u Federaciji BiH iskristalisala su se dva bloka, na jednoj strani SDA i DF, a na drugoj SDP, NiP, Naša stranka, NES, SBiH, BHI Fuad Kasumović i Za nove generacije.

Bliži formiranju vlasti su trenutno stranke Osmorke, koje bi već u srijedu trebale formirati Vijeće ministara sa SNSD-om i HDZ-om, dok se čeka rasplet za vlast u FBiH, iako trenutno i na tom niovu Osmorka ima većinu u Predstavničkom domu. Ipak, enigma ostaje kako dalje kada SDA-ov potpredsjednik FBiH ne bude htio potpisati imenovanje nove vlade u FBiH.

U međuvremenu na političkoj sceni gledali smo veliku borbu i međusobne optužbe zbog postupaka nakon izbora. To se posebno odnosi na retoriku SDA prema Osmorci zbog sporazuma koji su potpisali sa SNSD-om i HDZ-om, zatim zbog kadrovskih rješenja za državnu vlast i slično.

Stoga će upravo izbori za gradonačelnike i načelnike 5. februara pokazati javno mnijenje. Da li građani vjeruju onome što radi Osmorka ili vjeruju SDA-u.

U Bihaću je SDA kandidirala ratnog komandanta Hamdiju Abdića, ličnost koja je i nakon rata povezivana s mnogim kontroverznim postupcima. Pored njega u utrku će i mladi kandidat SDP-a Adnan Habibija, a tu su još i kandidat Pomak-a Elmedin Sedić te nezavisni kandidati Amarildo Mulić i Damir Đug.

Trenutnu snagu u Vogošći odmjerit će SDA i Trojka. Narod i pravda je kandidirala Adnana Šeraka, a podržavaju ga SDP i Naša stranka. On će u direktan politički okršaj sa SDA-ovim Migdadom Hasanovićem.

Slična situacija je i u Srebreniku. Kandidat Trojke je Adnan Bijelić, dok je SDA-ov kandidat Nermin Tursić.

U Tuzli je zanimljiva situacija jer SDA nema svog kandidata, a u borbu za nasljednika Jasmina Imamovića ide čak šest kandidata. Tu će u direktan okršaj SDP koji je kandidirao Zijada Lugavića, dugogodišnjeg Imamovićevog saradnika, zatim Omer Berbić iz Naše stranke te četiri nezavisna kandidata: Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Derviš Čičko te Halid Žigić.

Bira se i novi gradonačelnik Zvornika, gdje se bira nasljednik Zorana Stevanovića, koji je izabran za poslanika u NSRS-u te nasljednika Srđana Rankića, koji je sa pozicije načelnika Bratunca opozvan na referendumu prošle godine.

U Zvorniku je jedini kandidat kadar SNSD-a Bojan Ivanović, a u Bratuncu će u dvoboj ići opozvani Srđan Rankić i dugogodišnji državni zastupnik Lazar Prodanović.Source link