Izložbom slika Salke Peze otvorena tradicionalna manifestacija “Mostarsko ljeto 2022.”

0
15


Izložbom slika pod nazivom “Ipak svitanje” akademskog slikara Salke Peze u Centru za kulturu Mostar svečano je otvorena tradicionalnu Međunarodna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto 2022”, koja ove godine navršava 43 godine svoga postojanja.

Manifestaciju tokom koje su najavljeni bogati kulturni sadržaji ovog ljeta za građane, goste i turiste najvećeg grada na Neretvi svečano je proglasio otvorenom predsjedavajući Gradskoga vijeća Grada Mostara Salem Marić kazavši da ona čini Mostar kulturnim središtem BiH i regije.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić je kazao kao će ovogodišnja manifestacija kao i proteklih godina, okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta u najvećem gradu na Neretvi, te izrazio nadu da će svi posjetio apsolutno uživati u sadržajima koje su pripremili za naredna tri mjeseca.

“Ovogodišnja manifestacija se sastoji od 30 sadržaja kroz brojne koncerte, izložbe, književne večeri i druge kulturne sadržaje koji će se održati na više lokacija u gradu. Nadam se da će građani Mostara, brojni gosti i turisti uživati u cijelom programu koji smo napravili za ovu godinu”, kazao je Suljić i pozvao sve da uživaju u ovogodišnjoj manifestaciji Mostarskog ljeta.

Nakon toga je otvorena izložba slika pod nazivom “Ipak svitanje” višestruko nagrađivanog bh. akademskog slikara Salke Peze koji je do sada imao preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu i preko sto zajedničkih izložbi kao član ULUBiH-a na izložbama sa kolegama.

Izložbu je otvorenom proglasila recezentica Aleksandra Savić kazavši kako autor svojim umjetničkim izrazom intrigira svoje pratioce i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a to ga, kako je naglasila uvijek čini svježim autorom.

Bogata izložba od četrdeset pet slika ulja na platnu izložena je u dvije galerije Centra za kulturu Mostar i svi posjetitelji imaju je priliku vidjeti u periodu od 10. do 17.juna.

Cjelokupnu atmosferu događaja muzičkim notama su obojili članovi benda “Mostar Rock School” u prekrasnom ambijentu ljetne scene mostarskog kulturnog centra.

Organizatori “Mostarskog ljeta 2022.” su Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine.

Sponzori tradicionalne kulturne manifestacije ove godine su Ministarstvo nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grad Mostar i BH Telecom.IČlanak preuzet OVDJE