Jeste li znali kako možete zalediti krompir kod kuće, metoda je jednostavna

0
18


Želite li zamrznuti krompire, najprije ih ogulite i operite pa blanširajte – stavite ih u kipuću vodu na tri do pet minuta, a ako blanširate cijele krompire, tada ih ostavite u kipućoj vodi desetak minuta.

Imajte na umu da ovo ne možete raditi sa cijelim neoguljenim krompirima jer kora oblikuje zaštitnu opnu. Ukoliko želite zamrznuti mladi krumpir sa korom, tada ga najprije dobro operite pa izrežite barem na polovice i prokuhajte.

Kada ste gotovi s blanširanjem, krompire odmah prebacite u hladnu vodu i ostavite onoliko dugo koliko su se i prokuhavali. Potom ih ocijedite, spremite u vrećice i stavite u zamrzivač. Svakako na vrećicama navedite datum zamrzavanja i zapamtite da ovako pospremljen krumpir može stajati do 12 mjeseci.

Često se smatra da je smrzavanje u zamrzivaču kod kuće jednako metodi brzog smrzavanja koja se postiže industrijski, ali razlika je velika.

Postupak smrzavanja obuhvaća određene predradnje odnosno pripremu povrća poput čišćenja, pranja i blanširanja. Međutim, u pravilu se ne može reći da će kućno zamrzavanje povrća dati isti rezultat u smislu očuvanja kvalitete i nutritivne vrijednosti namirnice.

Industrijskom metodom brzog smrzavanja namirnica se brzo zamrzne do temperature -18°C. Kako bi se to postiglo, namirnica se izlaže, u najkraćem mogućem vremenu temperaturama koje mogu varirati od -20 °C pa do -40 °C. Velika brzina procesa zamrzavanja čini ovu metodu vrlo djelotvornom, i to iz više razloga.Članak preuzet: Izvor