Joe Biden će milionima Amerikanaca oprostiti dio studentskih dugovanja

0
7


Američki predsjednik Joe Biden najavio je kako će oprostiti studentska dugovanja do 10.000 dolara milionima mladih Amerikanaca čija zarada na godišnjem ne premašuje 125.000 dolara.

Prema saopćenju Bijele kuće, Biden će oprostiti 20.000 dolara dugovanja onim studentima koji su koristili tzv. Pell grantove, dok će dugovanja od 10.000 dugova biti oproštena svim drugim studentima.

Najava američkog predsjednika uslijedila je nakon višemjesečnih rasprava unutar Bijele kuće i sve većeg pritiska progresivnog dijela Demokratske stranke.

Oprost dugovanja koštat će Sjedinjene Američke države oko 300 milijardi dolara.

Iako su progresivni članovi Demokratske stranke pozdravili potez, Republikanci i umjereni demokrati smatraju kako će ovaj potez povećati inflaciju jer će Amerikanci dobiti dodatni novac za trošenje.

Povodom ove odluke oglasio se i sam Biden koji je rekao kako njegova administracija nastavlja pružati pomoć radničkoj klasi.

“U skladu s izbornim obećanjima, moja administracija objavljuje plan kojim će se srednjoj klasi i radnicima omogućiti prostor za ‘disanje’ dok se pripremaju da nastave s isplatom dugovanja u januaru 2023. godine”, rekao je Biden.

Source link