Kada ima napretka, Evropa će održati svoju riječ

0
15


Manuel Sarrazin, specijalni izaslasnik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan u razgovoru za Deutsche Welle govorio je o evropskoj perspektivi zemalja regiona, te izrazio skepticizam prema inicijativi Otvoreni Balkan.

Komentirajući preporuku Evropske komisije da se Ukrajini dodijeli status države kandidatkinje za članstvo, Sarazzin je istakao da je iz njegove perspektive dobro za zemlje zapadnog Balkana ako Evropska komisija i Evropsko vijeće čine politiku proširenja vjerodostojnom.

“To pokazuje da je još prisutan geopolitički značaj strateškog proširenja EU i da tu ima novih impulsa”, kazao je specijalni izaslanik Njemačke.

Istakao je da u slučaju BiH, obećanje o proširenju još uvijek važi.

“BiH ostaje 14 prioriteta i ključnih reformi kako bismo joj mogli dodijeliti standing kandidata. U slučaju Kosova, vlada sprovodi reforme i mi to moramo nagraditi. Vizna liberalizacija jedan je od koraka koji sada nužno moraju da slijede. I dijalog o normalizaciji sa Srbijom mora ponovno da se pokrene i obje strane moraju da pokažu napredak”, poručuje Sarazzin.

Smatra kako se, iako i EU uvozi ruski gas, mora voditi računa da se srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću jasno stave do znanja očekivanja da se pridruži sankcijama EU prema Rusiji, a da se njemu istovremeno ne da mogućnost da tvrdi kako će to njegovu zemlju ostaviti bez grijanja, ističući kako i EU pazi da njene odluke “imaju ekonomski sagledive posljedice”.

“Najvažnija mjera protiv toga je vjerodostojnost obećanja proširenja EU. Zato je važno da kod pitanja politike proširenja, vizne liberalizacije, kod otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom konačno ispravimo te greške i pokažemo da kad ima napretka, Evropa će održati svoju riječ”, kazao je Sarazzin.

Govorio je i o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, državama koje dugo čekaju nastavak pregovora o članstvu sa EU.

“Sjeverna Makedonija će postati glavni cilj ruskih i ne samo ruskih dezinformacija, i po mother sudu, možda strateški meki trbuh za nas. Zato je u ovom trenutku ekstremno važno da se pobrinem da se konačno otvore pregovori sa obje zemlje”, zaključio je Sarazzin.

Ranije su članovi Evropskog parlamenta izrazili oprez prema inicijativi Otvoreni Balkan i pozvali bh. vlasti da povećaju napore u uspostavljanja zajedničkog regionalnog tržišta što je dio Berlinskog procesa.

“Načelno sam veoma skeptičan što se tiče Otvorenog Balkana. Mora biti jasno da inicijative u regionu moraju biti inkluzivne, da su svi poželjni i da postoji realističan modus prema kojem svi mogu da učestvuju. Nadalje je važno da se ne prave paralelne strukture. Osim toga, uvijek mora biti jasno da to ni na koji način ne mijenja pristupanje EU”, istakao je Sarazzin.

Kazao je da je Berlinski proces prethodnih godina stalno bio veoma atraktivan.

“Na stolu imamo 4 spremna sporazuma koji bi značili veliki korak ka razvoju zajedničkog regionalnog tržišta. Nudimo da se ponovno prihvatimo zajedničkih napora koji bi doveli do isplativih ciljeva za sve i odmah da krenemo sa novom energijom i temama. Nova njemačka vlada ima čvrsti cilj da se intenzivno bavi regionom tokom cijelog mandata. Angažirat ćemo se dugoročno i strateški”, najavio je specijalni izaslanik Njemačke.

Istakao je da je Saveznoj vladi Njemačke bilo veoma važno da predloži Bundestagu slanje njemačkih vojnika u misiju Althea u BiH “kako bismo pokazali da je Njemačka spremna da se i sigurnosno angažuje u BiH”.

Na kraju je istakao kako “u Kremlju odlično znaju da se u ovoj regiji može pokrenuti dosta negativnih događaja”.



Članak preuzet: Izvor