Kako čuvati imunitet tokom ljeta? Morate jesti ovih 6 namirnica

0
17


Liječnici će vam uvijek savjetovati da biste trebali jesti više voća i povrća jer je to jedan od najlakših načina za ojačati imunitet. Ljeto nam donosi bogatu sezonu raznih namirnica koji će vam pomoći u tom naumu. Sezonsko voće i povrće uvijek je “gušće” nabijeno nutrijentima, a osim hrane korisna je i tjelovježba te higijena. Od vježbanja često bježimo, pogotovo u starijoj dobi, ali zato nemojte propustiti priliku i tijekom ljeta birajte ove namirnice.

Naranče i limuni

Naranče i limuni zaštitna su lica vitamina C i s njima nikada nećete pogriješiti. Vitamin C dokazano jača imunitet, a voćke koje su bogate tim vitaminom istovremeno su osvježavajuće i “hlade” organizam tijekom ljeta. Naranče možete jesti sirove, a limunom začinite čašu vode. Alternativno, limunov sok može vam poslužiti kao alternativa octu u salati.

Lubenice i krastavci

Lubenice i krastavci su puni vode. Lubenica je na oko 92 posto, a krastavac na čak 96 posto. Ljeti moramo konstantno biti hidrirani pa vam krastavac i lubenica mogu u tomu pomoći. Obje namirnice su lake za probavu, iako određen broj ljudi krastavac ne podnosi najbolje. Dodatni bonus – obje namirnice su siromašne kalorijama pa će vam pomoći i ako ste na dijeti

Sir skuta

Skuta je izvrsna namirnica bogata aromom i idealna je kao dodatak brojnim jelima. Najčešće se jede ohlađena što će vam u vrućim ljetnim mjesecima sigurno dobro doći. Kao i brojni drugi mliječni proizvodi, skuta ima probiotika pa će vam otkloniti probavne smetnje. Još jedna stvar ju čini savršenom za ovu listu, a to je visok udio vitamina D koji također pomaže kod imuniteta.

Menta

Menta je bogata antioksidansima i ima antiupalna sredstva. Svježu mentu možete nasjeckati i ubaciti u vrč vode (možete zajedno s limunovim sokom), a možete ju koristiti kao dodatak i ukras jelima.

Rajčica

Ovaj popis ne može proći bez rajčice koja vrlo brzo ulazi u svoju sezonu koja traje nekoliko mjeseci. Rajčice su također bogate antioksidansima, a jedan od njih je povezan s brojnim zdravstvenim benefitima uključujući i manji rizik od srčanih bolesti i raka. Rajčice su dobar izvor vitamina C, kalija i vitamina K.

Kurkuma i čili

Jela treba obogatiti i začinima. Mi ćemo preporučiti kurkumu koja ima jedan sastojak koji pomaže u borbi protiv Alzheimera, Parkinsona i raka te kajenske papričice koje ublažavaju artritis i pomažu kod visokog krvnog tlaka.

Bonus

S ljetnim namirnicama zapravo teško možete pogriješiti. Tijekom ljeta događa se takozvana “supersezona” raznih namirnica koje ljudskom organizmu pružaju razne benefite. Nećete pogriješiti ako jedete bilo koje bobičasto voće, breskve, paprike, češnjak, ciklu i slično. Moramo spomenuti i neizostavne zelenolisnate salate, orašaste plodove.

Naravno, ljeti bismo trebali jesti malo više ribe, ali riba je uglavnom skupa za umirovljeničke novčanike.

Postoji i popis stvari koje biste trebali izbjegavati – velika količina šećera na primjer onemogućava organizmu da efikasno napada nepoželjne stanice u našem tijelu. Također, treba smanjiti količinu mesa, zasićenih masti i hranu siromašnu vlaknima

Izvor