Kinesska sonda Tianwen-1 fotografisala cijeli Mars

0
15


Kineska sonda Tianwen-1 se nalazi na Marsu nešto duže od jedne godine, a u tom periodu je uspjela fotografisati cijelu Crvenu planetu.

Misija Tianwen-1 je lansirana 2020. godine, a slijetanje na Mars je obavljeno u maju 2021. godine. Tada je rover Zhurong krenuo u svoju misiju patroliranja Marsom i istraživanja ove planete dok je orbiter nastavio kružiti oko planete. Kineska nacionalna svemirska agencija CNSA je saopćila da je sonda sada obavila sve svoje zadatke uključujući fotografije srednje rezolucije koje “pokrivaju” cijelu planetu.

CNSA je objavila fotografije na društvenim mrežama, a one otkrivaju izgled terena na Marsu, crvene pješčane dine, vulkane, kratere, ledeni pokrivač južnog pola, stijene, litice i grebene kanjona Valles Marineris, jednog od najvećih kanjona u našem solarnom sistemu.

Fotografije je napravio orbiter sonde koji je prešao put oko Marsa 1.344 puta te je zabilježio fotografije planete iz svakog ugla dok je rover istraživao površinu.

Rover sa šest točkova je opremljen naučnim instrumentima, a na svom putu je prikupljao informacije o geološkoj strukturi Marsa, atmosferi, okolini i tlu. Sonda je prikupila 1.040 GB “sirovih” naučnih podataka, koje analiziraju naučnici na Zemlji.

CNSA je svoje podatke podijelila s američkom svemirskom agencijom NASA i Evropskom svemirskom agencijom (ESA), a ti podaci će biti dostupni i međunarodnim naučnicima.

Zbog pada temperature tokom zime na Marsu, kao i pjeska te prašine, rover je ušao u fazu “sna” 18. maja kako bi preživio surovu sezonu prije nego se probudi u decembru. Tada će na njegovom području biti proljeće, koje donosi bolje vremenske prilike.

Orbiter će nastaviti provoditi testiranja i pripremati se za buduće zadatke.

Prije Kine, na površinu Marsa su samo SAD i bivši SSSR spustili letjelice na površinu Crvene planete. Međutim, Indija, ESA i Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali letjelicu čije je odredište orbita planete.

Kina je zahvaljujući misiiji Tianwen-1 postala prva zemlja koja je pokušala poslati orbiter i rover u domaću misiju na Mars. NASA je slala brojne orbitere na pomenutu planetu prije nego je pokušala sa slijetanjem.Source link