Koji je razlog progresa ženskog sporta u BiH

0
13


Iako je posljednjih godina bilo uspjeha i u muškom sportu poput nastupa Nedžada Husića i košarkaške reprezentacije, mnogo češće su nam razlog za zadovoljstvo davali uspjesi naših najboljih sportistkinja.

Lana Pudar nas je već sa 16 godina podigla u nezapamćene visine, na poziciju na kojoj nismo navikli često biti. Na Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima prošle sedmice je osvojila seniorsko zlato što je uspjeh kojim se malo ko u svijetu može pohvaliti u njenim godinama i teško je ne gledati na nju kao potencijalnu prvu bh. medalju na Olimpijskim igrama.

Uz Lanu, plivanje bi u moglo biti sport koji je u najvećem fokusu javnosti još dugo godina jer i perspektivna Iman Avdić kuca na vrata ozbiljnih uspjeha. Mlada Sarajka je prije nekoliko sedmica osvojila prvu medalju za našu zemlju u plivanju na EYOF-u (Evropski olimpijski festival za mlade) u Slovačkoj.

A dok cjelokupno društvo stavlja to teško breme olimpijske medalje na 16-godišnju djevojčicu iz Mostara, nižu se dobri rezultati bh. sportistkinja i na drugim sportskim podlogama.

Tako je historiju bh. sporta ispisala i ženska košarkaška reprezentacija BiH. Sjajne bh. košarkašice predvođene selektorom Goranom Lojom zauzele su peto mjesto na posljednjem Evropskom prvenstvu.

To nije bio kraj uspjesima pošto su košarkašice BiH izborile premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu. O kakvom se uspjehu radi, dovoljno govori podatak da će na Mundobasketu u Australiji nastupiti još samo tri evropske selekcije, a to su Belgija, Srbija i Francuska.

Reprezentativka BiH je i najbolja košarkašica svijeta, odnosno najkorisnija igračica WNBA lige za prošlu sezonu Jonquel Jones. Istini za volju, košarkašica s Bahama je naturalizovana predstavnica BiH, ali je njeno igranje za našu reprezentaciju također uspjeh nadležnih ljudi iz Košarkaškog saveza BiH, a prvenstveno selektora Loje.

Još jedan kolektivni activity u ženskoj konkurenciji bilježi historijske uspjehe iako je situacija u finansijskoj organizaciji katastrofalna. U pitanju je ženska odbojkaška reprezentacija koja je prošle godine izborila premijerni nastup na Evropskom prvenstvu. Predvođena sjajnom Edinom Begić, BiH je tu upisala prvu pobjedu u svojoj historiji, a nakon toga i nastavila s velikim uspjesima plasiravši se i u CEV Zlatnu ligu.

Uspješne rezultate u kolektivnim sportovima zaključuje sjajno vođeni nogometni klub SFK 2000 Sarajevo, koji je 20 puta zaredom bio prvak naše zemlje i predstavlja ogroman bazen igračica za reprezentaciju BiH. SFK 2000 je redovni učesnik Lige prvaka i tokom proteklih godina dovodio je najveće ženske nogometne klubove u BiH poput slavnog Chelseaja.

Koji je razlog sve boljih rezultata bh. sportistkinja

Nije lako objasniti razlog evidentnog progresa ženskog sporta u našoj zemlji.Zbog toga smo kontaktirali jednog od najuglednijih sportskih psihologa u našoj zemlji Remziju Šetića.

Renomirani sportski psiholog navodi da bi uspješnost bh. dama u svijetu sporta mogao biti očigledni talent kojeg posjeduju naše sportašice, predan rad i nešto slabija konkurencija na međunarodnoj sceni.

“Uzroke uspješnosti bosanskohercegovačkog ženskog sporta na međunarodnoj sceni, u odnosu na muški activity, možemo tražiti prije svega u evidentnom talentu za sport koji posjeduju naše sportašice, očigledno predanom radu samih sportašica i njihovih stručnih timova, te slabijoj konkurenciji u ženskom sportu na međunaronoj sceni u odnosu na muški activity. Dakle, mi očigledno u ženskoj populaciji u BiH imamo puno talentovanih. Očigledno je da imamo neke morfološke, motoričke i psihičke karakteristike koje nam daju potencijal za vrhunske rezultate, a uz to možemo dodati i predan rad usmjeren na proces postizanja vrhunskih rezultata. Nama često nedostaje sistemskog i usmjerenog, longitudinalnog rada na procesima razvoja mladih sportašica i sportaša te ne samo njih, već i trenera i kompletne infrastrukture i sportske industrije”, navodi Šetić u razgovoru za Klix.ba.

Sportski psiholog navodi da bi ženski activity u našoj zemlji trebali staviti u fokus i pružiti mu podršku jednako kao i u muškom.

“Popularizacijom sporta kod žena i poticajem rodne ravnopravnosti u sportu, uz prethdno navedeni talenat i druge karakteristike, daje nam dovoljno razloga da ženski activity, jednako kao i muški, u BiH trebamo staviti u fokus i podršku. Nažalost, još uvijek kod nas puno manje odjekne uspjeh jedne sportašice u odnosu na sportaše. Uspjeh Lane Pudar je odjeknuo širom regije i Evrope, i važan je događaj za razmišljanja o sistemskoj podršci sportu uopće, bez obzira na rod. Zadnjih godina puno je uspjeha ženskog sporta i to je za svaku pohvalu. Podsjećam da je naša zemlja i ranije imala vrhunske sportašice, postizali smo vrhunske rezultate. Evo prisjećam se uspjeha KK Jedinstvo Aida iz Tuzle koje su bile prvakinje Evrope 1989. godine, naše slavne Razije Mujanović, Svetlane Kitić koja je bila najbolja rukometašica Evrope, i mnogih drugih”, zaključuje Šetić.

Njemčević prva na svijetu, Herdželaš sama na US Openu…

Veliki uspjeh priredila je Lejla Njemčević u biciklizmu. Nakon posljednjeg upisa bodova Lejla se izborila za prvo mjesto svjetske UCI maratong rang liste, što joj je rezultat karijere.

Najbolja u svojoj konkurenciji na svijetu, Lejla će provesti najmanje sedmicu na vrhu UCI liste. Njemčević je tokom čitave sezone bilježila sjajne rezultate, tako da trenutno zauzima i prvo mjesto u maraton seriji svjetskih kupova koja ima structure svjetske lige.

Jedini prepoznatljiv predstavnik naše zemlje u skijanju i ime koje se pojavljuje u najelitnijoj grupi na svijetu je ponovo jedna dama. Riječ je o Elvedini Muzaferiji koja je završila prošlu sezonu među 100 najboljih skijašica svijeta u ukupnom plasmanu.

Muzaferija je osvajala bodove u Svjetskom kupu pa je tako završila sezonu na 41. mjestu u spustu te 48. mjestu ukupnog plasmana u superveleslalomu.

Kvalifikacije za posljednji teniski Grand Slam turnir su počele, a BiH u singlu ima jedno ime na velikom turniru. Riječ je o Sarajki Dei Herdželaš koja nastup kreće u kvalifikacijama.

Ne treba zaboraviti ni iskusnu Larisu Cerić iza koje su renomirani rezultati godinama unazad, kao i još nekoliko individualnih sportašica poput džudistkinje Aleksandre Samardžić i streljašice Tatjane Đekanović i brojnih drugih.Članak preuzet: Izvor