Košarkaši BiH saznali rivale u posljednjoj fazi kvalifikacija za SP, prenosimo tri pobjede

0
15


Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Bugarskom izborila je plasman u završnu fazu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, a tu se križa s grupom E, odnosno ekipama koje dolaze iz ove grupe.

Veliku pobjedu našim košarkašima nad Bugarskom (76:73) donio je Džanan Musa trojkom sekund prije kraja utakmice i tako nam osigurao pobjedu više uoči završne faze kvalifikacija.

BiH je nastupala u grupi F i uz našu selekciju plasman dalje izborile su Litvanija i Češka koje idu u novoformiranu grupu.

Tu će im se pridružiti selekcije iz grupe E, a to su Francuska, Crna Gora i Mađarska. Tih šest selekcija formirat će novu grupu iz koje tri selekcije idu na Mundobasket.

Košarkaši BiH u narednu fazu prenose tri pobjede i to nije idealan slučaj, ali se imamo čemu nadati. Isti broj pobjeda prenose Mađarska i Češka. Četiri pobjede u novu grupu prenosi Crna Gora, a favorizovane selekcije Litvanije i Francuske imaju po pet pobjeda i just one su jednom nogom na Svjetskom prvenstvu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo nastavljaju se u augustu. Prvi naredni meč imat ćemo 24. augusta, a igrat ćemo samo protiv selekcija koje dolaze iz druge grupe, odnosno nećemo igrati protiv Češke i Litvanije.

Tri reprezentacije koje budu najbolje u grupu idu na najveće svjetsko takmičenje. Plasman na tabeli određuje se redoslijedom 1. broj poena, 2. međusobni omjer, 3. koš-razlika, 4. broj postignutih koševa.

Kvalifikacije se završavaju 26. februara i tada ćemo, iskreno se nadamo, slaviti historijski plasman na Mundobasket.

Za kraj, još jednom je bitno naglasiti da se u našoj grupi SVI BODOVI PRENOSE, odnosno tri pobjede.

Nesporazum je proizvelo to što su Rusija i Bjelorusija isključene iz takmičenja tako da se iz grupa B i H ne prenose bodovi protiv posljednjih selekcija. Kako su odigrani svi mečevi u grupama E i F, koje daju grupu u kojoj je BiH, prenose se i pobjede protiv posljednjih selekcija na tabeli, u našem slučaju dvije protiv Bugarske.

Novoformirana grupa K:

=1.) Litvanija (5:1 omjer pobjeda i poraza)

=2.) Francuska (5:1)

=3.) Crna Gora (4:2)

=4.) Češka (3:3)

=5.) BiH (3:3)

=6.) Mađarska (3:3)Članak preuzet: Izvor