Ljudi se vraćaju više puta godišnje

0
18


Aquaterm je jedino banjsko lječilište u Zeničko-dobojskom kantonu kroz koje godišnje prođe više hiljada građana. Pandemija koronavirusa ostavila je traga u protekle dvije godine, a od početka 2022. godine rade punim kapacitetima i spremni za nove pobjede s pacijentima.

Uposlenici ističu da je najveće zadovoljstvo vidjeti pacijenta, koji je došao nepokretan, kako na nogama bez pomagala izlazi iz zgrade.

Mnogi se često i vrate ali iz zadovoljstva, s obzirom da je ova ustanova smještena u prirodi lijepog Olova, grada u Zeničko-dobojskom kantonu koji je kako kaže natpis na ulazu “grad budućnosti”.

Direktorica Aquaterma Olovo Anisa Sadiković je dugogodišnja uposlenica ove ustanove, koja je na funkciji v.d. direktorice od aprila ove godine, a u razgovoru za Klix.ba govorila je o pandemijskim godinama i posljedicama koje su već sada prošlost.

“Period koronavirusa je bio težak za nas kao ustanovu jer smo imali prekid rada od tri mjeseca na početku pandemije. U tom periodu su neki radnici bili otpušteni, nije to bio veliki broj, a ta tri mjeseca smo se finansirali samo minimalnom plaćom. Radnici koji su ostali raditi, dolazili su na posao, renovirali smo određene prostorije i čistili kako unutar objekta, tako i izvan objekta. Nisu gubili nadu, svi su bili uvjereni da ćemo se vratiti poslu koji radimo”, kaže nam Sadiković te dodaje da je otpuštanje radnika te minimalne plaće za sve uposlene bilo neminovno za spas ove ustanove.

“Te mjere nismo mogli zaobići, tih desetak radnika smo vratili. Oni ponovo rade, razlike plaća su refundirane i Aquaterm Olovo ponovo radi”, dodaje Sadiković.

Kao samofinansirajuća ustanova, okrenuti su prema dva načina poslovanja. Prvi način se ogleda u turizmu gdje imaju goste koji dolaze o privatnom aranžmanu te drugi način koji se odnosi na faktor lječilišta, što je oko 40 posto kapaciteta, koji je rezervisan za one posjetioce kojima troškove pokrivaju zavodi zdravstvenog osiguranja, boračka ministarstva, udruženja penzionera i drugo

“I taj dio koji se odnosi na ugovore sa zavodima, u vrijeme koronavirusa je bio manji. U 2020. godini smo imali pomoć Federalnog ministarstva za turizam i okoliš te smo dobili 180.000 KM što nije bilo dostatno za troškove jer smo za vrijeme pandemije koronavirusa imali gubitak zarade oko milion KM”, izjavila je Sadiković.

Raduje činjenica da je popunjenost Aquaterma u 2022. godini na zadovoljavajućem nivou te da već sada imaju rezervacije za naredna tri do četiri mjseca. Plan je proširivati smještajne kapacitete, nivo usluga, educirati osoblje i stalno težiti poboljšanju boravka pacijenata.

Na pitanje šta je Aquaterm za Zeničko-dobojski kanton i pacijente koji dolaze svakodnevno na liječenje u ovu banju, Sadiković kaže da je nešto što nije dovoljno prepoznato kao jedinstveno lječilište u ZDK.

“Apelujem na sve institucije vlasti koji nam mogu pomoći da su dobrodošli jer nam pomoć treba. Ova voda je blago i treba je iskoristiti i povećati nivo iskoristivosti. Temperatura vode je 34 stepena što je jedinstvena u državi, termomineralna po svojim svojstvima, niske je radioaktivnosti i zajedno s drugim fizikalnim modalitetima postižemo efekat. Većina pacijenata se vraća, dva do tri puta na godišnje su ovdje i to trebamo iskoristiti i još više poboljšati kvalitete usluga”, zaključila je Sadiković.Source link