Mladi pčelari iz Čelića očekivali su prvu zaradu, ali im je poplava sve uništila

0
18


Grupa mladih pčelara iz Čelića nakon višegodišnjeg uloženog truda ove sezone se nadala prvoj zaradi, ali im je poplava za nekoliko minuta sve uništila. Od 120 košnica samo je jedna ostala u cijelosti, međutim, žalosti to da nijedna pčela nije preživjela.

Mustafa Arnautović, Ibrahim Muminović i Suad Arnautović mladići su iz Čelića koji su se prije pet godina počeli baviti pčelarstvom. U tu djelatnost su uložili mnogo truda, rada i novca, a prvu zaradu trebali su ostvariti upravo u ovoj sezoni. Međutim, jučerašnje razorne poplave nanijele su im ogromnu štetu.

“Naše pčele su se nalazile na ispaši u Vražićima, na lokalitetu koji je udaljen 300 metara od rijeke, međutim, voda je skupa s kamenicama prodrla iz šume te nam je uništila košnice. Od njih 120 samo jedna je uspjela ostati u cijelosti”, kaže za Klix.ba Mustafa Arnautović, koji obnaša i funkciju predsjednika Udruženja pčelara iz Čelića.

Ovoj trojici mladića poplava je nanijela veliku materijalnu štetu, a Arnautović nam kaže da je jedno društvo koštalo najmanje 200 KM, uz neizvrcani med koji je po sanduku imao težinu od 20 kilograma.

“Kao udruženje smo vrlo mladi, početnici smo u tome i unazad pet godina za nas je to sve predstavljalo samo trošak. Ova godina je bila prva u kojoj smo trebali ostvariti određene prihode, ali desilo se to što se desilo. Međutim, mi ne odustajemo. Uprkos svemu planiramo nabaviti određeni broj košnica i nastaviti s radom”, navodi Arnautović.

Čelićko udruženje pčelara broji okvirno 25 članova, a u odnosu na trojicu mladića iz ove priče, ostali nisu prijavili štetu jer se njihova pčelinja društva nalaze na ispašama u visočijim predjelima.

“Jutros smo kontaktirali civilnu zaštitu, čiji su djelatnici na terenu jer imaju mnogo problema koje moraju riješiti. Rečeno nam je da im se u ponedjeljak javimo sa slikama i dokazima te se nadamo da ćemo u konačnici moći dobiti određeni vid pomoći”, dodao je Arnautović.

Kako smo ranije objavili, mještani Čelića od jutros saniraju posljedice razornih poplava koje su ih zadesile jučer u kasnim poslijepodnevnim satima.

Materijalna šteta preliminarno se procjenjuje na više miliona konvertibilnih maraka, a strah među stanovništvom izaziva najava novih kišnih padavina te pokretanje klizišta.IČlanak preuzet OVDJE