Mogu me i uhapsiti, samo neka me puste u Jasenovac

0
13


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je spreman i za optužnicu i hapšenje kojima mu se prijeti u Hrvatskoj zbog izjava iz 1995. godine, ali samo traži da mu se dopusti posjet Jasenovcu i odavanje počasti ustaškim žrtvama.

“Pogledajte što je sve izazvala moja želja da položim cvijet na Jasenovački cvijet. Nijednu ružnu riječ nisam rekao”, izjavio je Vučić novinarima u Osečini.

On je komentirao najavu moguće optužnice protiv njega i hapšenje.

“Zbog čega? Zbog riječi od 1995.? Nije problem, ja sam spreman, samo da me puste da odem do Jasenovca položiti cvijet. Takve optužnice mi možemo 20 protiv njihovih čelnika podići. To je toliko glupo i besmisleno da nemam riječi da se takvim glupostima uopšte neki ozbiljan čovjek bavi”, rekao je Vučić, prenosi Hina.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je ove sedmice da i Hrvatska “ako bude loše volje” može optužiti Vučića “zato što je divljao na teritoriji Hrvatske ’95. godine”.

Rekao je to komentirajući optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika. Vučić je ponovio da “nijednu tešku riječ niti nešto loše” nije rekao ni o kome iz Hrvatske, kao što oni govore o Srbiji i njemu.

Srbijanski predsjednik Vučić imao je namjeru 17. jula posjetiti spomen područje Jasenovac, na kojem je u Drugom svjetskom ratu bio ustaški koncentracijski logor u kojem su ustaše tadašnje samoproglašene Nezavisne Države Hrvatske držale zatočenima i ubijale Srbe, Židove, Rome, hrvatske antifašiste.

No posjeta je bila zamišljena kao privatna te nije bila najavljena. Hrvatske vlasti stoga su odbile mogućnost posjete navodeći da nije u skladu s uobičajenom diplomatskom praksom.Source link