Možemo li zaista očistiti svoj organizam od štetnih supstanci?

0
13


Detox je utemeljen na ideji da ljudsko tijelo doslone „pliva“ u toksinima, koji se mogu i trebaju ukloniti. U potrazi za zdravijim životnim navikama, velika je šansa da ćete naići na neke od mnoštva dezinformacija o detoksikaciji, kao uostalom i o mnogim drugim zdravstvenim temama.

Naučna i medicinska zajednica je saglasna kako je većina tvrdnji u vezi sa detoksikacijom organizma čista marketinška „patka“, budući da ljudsko tijelo ima svoj sopstveni, visoko efikasan sistem detoksikacije i samo uklanja mnoge toksine. Taj sistem čine organi poput jetre i bubrega, probavnog trakta, kože i pluća.

Da, trovanje nekom opasnom supstancom je moguće, ali uklanjanje toksina iz tijela u tom slučaju zahtjeva medicinski tretman, koji može, a ne mora da uključuje medikamente. Kontinuirano izlaganje određenim supstancama može da poremeti rad organa u tijelu. Ipak, to se onda naziva bolest, i opet – protiv nje se borimo konvencionalnim metodama liječenja, a ne detox napicima.

Stoga, u nastavku donosimo tri naučno utemeljena savjeta kako da u svakodnevnom životu smanjite izloženost toksinima, te posljedično smanjite štetu koju mogu prouzrokovati sistemu za detoksikaciju vašeg organizma.

Smanjite unos šećera i prerađene hrane
Šećer i prerađena hrana često se povezuju sa mnogim bolestima današnjice. Istraživanja povezuju visok unos proizvoda od šećera i prerađen hrane sa gojaznošću i drugim hroničnim oboljenjima, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, kancer ili dijabetes. Ove bolesti ometaju sposobnost tijela za prirodnu detoksikaciju, jer nanose štetu organima koji u tom procesu igraju važnu ulogu, kao što su jetra i bubrezi. Na primjer, visok unos zaslađenih pića može prouzrokovati masnu jetru, stanje koje negativno utiče na funkciju jetre, koja se s pravom smatra „centralnom laboratorijom“ našeg organizma.

Smanjiti unos ovakvih proizvoda pomaže u održavanju detox funkcije vašeg organizma, a njihova zamjena voćem i povrćem predstavlja zdraviji izbor.

Izbjegavajte duvanski dim
Konzumiranje klasičnih cigareta nepoželjna je i, nadasve, nezdrava navika. Cigareta sagorijevanjem oslobađa duvanski dim koji emituje više od šest hiljada materija, od kojih je 100 okarakterisano kao štetno i potencijalno štetno. Naime, stručnjaci tvrde da su glavni uzročnik „pušačkih bolesti” i kod aktivnih i pasivnih pušača zapravo toksini i kancerogene supstance iz duhanskog dima. Međutim, na iznenađenje mnogih, nikotin se ne nalazi među tim supstancama. Istina je, nikotin nije bez rizika, budući da izaziva zavisnost i upravo je on razlog iz kojeg strastveni pušači teško donose odluku da se u potpunosti odreknu cirgareta. Stoga, konzumiranje nikotina preko alternativnog, manje štetnog izvora od cigareta može pomoći odraslim pušačima da značajno smanje štetu koju cigarete mogu prouzrokovati po njihovo zdravlje. Neke od ovih alternativa uključuju e-cigarete i uređaje koji zagrijavaju duhan, čijim se konzumiranjem eliminiše većina štetnih materija koje nastaju kada se cigareta zapali, ali svakako treba imati u vidu da ni ovi proizvodi nisu bez rizika.

Ostanite aktivni
Redovna vježba, bez obzira na tjelesnu težinu, povezuje se sa dužim životnim vijekom i smanjenim rizikom od mnogih stanja i oboljenja, uključujući dijabetes tipa 2, srčana oboljenja, visok krvni tlak i određene vrste kancera. Brojni su zdravstveni benefiti tjelesne vježbe. Vježba može pomoći vašem tjelesnom sistemu, uključujući i sistem za detoksikaciju, da pravilno funkcioniše i kontinuirano pruža zaštitu od oboljenja. U idealnim okolnostima, preporučuje se najmanje 2,5 do pet sati vježbe umjerenog intenziteta sedmično, kao što je brzo hodanje, ili između 1,5 i 2,5 sati energičnije intenzivne fizičke aktivnosti sedmično, kao što je trčanje. Izaberite šta vam više odgovara i imajte na umu da redovna fizička aktivnost smanjuje upalne procese u organizmu i omogućava sistemu za detoksikaciju vašeg tijela da pravilno radi.

Izvor