Na Baščaršijskom trgu u Sarajevu održana manifestacija “U susret Bajramu”

0
16


Večeras su na Baščaršijskom trgu građani mogli prisustvovati posebnom programu “U susret Bajramu”.

Riječ je o programu ispred Baščaršijske džamije koji realizuje Općina Stari Grad, a koji je, u skladu sa obilježavanjem godišnjice genocida u Srebrenici, realiziran bez muzike.

Osim prigodnog sadržaja povodom obilježavanja Kurban Bajrama, načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić pripremio je i hedije koje je podijeloi socijalno ugroženim osobama i djeci, dok su za posjetitelje programa obezbjedili poklon pakete.

On i muftija Nedžad ef. Grabus obratili su se Sarajlijama čestitajući im jedan od najvećih islamskih praznika.

Uoči Kurban Bajrama održan prigodan sadržaj
Uoči Kurban Bajrama održan prigodan sadržaj “U susret Bajramu” (Foto: I. Š./Klix.ba)

U sklopu čestitke, načelnik Hadžibajrić istaknuo je kako Općina Stari Grad “drži do svoje tradicije i onoga što jesmo i kakvi smo”.

“Drago nam je da je Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Hadžibajrićem organizirala ovo druženje na dan Arefata uoči Bajrama. Ovo su sretni dani za sve nas. Bajram u našim srcima donosi radost. Tradicija koju ima Stari Grad i Sarajevo je utkana u cijelo biće bošnjačkog naroda”, rekao je tokom svog obraćanja ef. Grabus.

Dodao je kako je Islam dio našeg identiteta te da trebamo čuvati svoje zajedništvo i ustrajati u adetima i običajima u kojima smo odgajani i razvijali svoj duh.

“Bajram šerif mubarek olsun. Kažu ne treba prije vremena, ali već je uoči Bajrama”, zaključio je Grabus.Članak preuzet: Izvor