Najavljeni projekti poboljšanja cestovne infrastrukture u cilju rasterećenja saobraćaja u Konjicu

0
17


Danas su predstavnici JP Ceste Federacije BiH Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove i Smail Ćorić, rukovodilac Ureda Mostar posjetili Konjic gdje su održali radni sastanak za gradonačelnikom Osmanom Ćatićem.

Tokom sastanka razgovarano je o značajnim aktivnostima koje će u narednom periodu JP Ceste Federacije BiH provoditi na području Konjica s ciljem poboljšanja cestovne infrastrukture koja će omogućiti rasterećenije i sigurnije saobraćanje.

“Tu smo kako bismo predstavili planirane aktivnosti i definisali potrebna rješenja za njihovu realizaciju. Riječ je o tri značajna projekta za Grad Konjic. Prvi projekat je izgradnja raskrsnice za Orahovicu, odnosno izgradnja treće trake radi sigurnijeg skretanja za naselje Orahovica. U završnici smo projektovanja i planiramo uskoro uvesti izvođača u posao. Drugi projekat je izgradnja pothodnika Čelebići, koji je planiran da se gradi ispod magistralnog puta M-17 pored Osnovne škole Čelebići, za što je JP Ceste Federacije BiH uradilo glavniprojekat. U sljedećoj fazi trebalo bi da uslijedi priprema građevinske i urbanističke dozvole, kako bi se nakon toga pristupilo izvođenju radova”, kazao je Bekir Isaković, izvršni direktor za ekonomske i pravne poslove JP Ceste Federacije BiH.

Foto: Grad Konjic
Foto: Grad Konjic

Tokom današnjeg sastanka prezentirana su i idejna rješenja raskrsnice u centru Konjica na magistalnom putu M-17, gdje je umjesto postojećih semafora predviđeno da se uradi kružni tok, koji bi omogućio bolji saobraćaj u raskrsnici i smanjio gužve i čekanje.

“Po pitanju ovog projekta prezentirane su tri varijante i kada se one razmotre i usvoji najpovoljnija, pristupit će se realizaciji izrade glavnog projekta”, istakao je Isaković.Source link