NASA modifikovala Crew Dragon kapsulu za upotrebu u hitnim situacijama

0
8


Američka svemirska agencija NASA modifikovala je Crew Dragon Endurance kapsulu kompanije SpaceX, koja je trenutno spojena s Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS).

Kapsula je dobila još jedno sjedište koje je namijenjeno za dodatnog NASA-inog astronauta, jednog više nego je ranije planirano. Svemirska agencija je modificirala kapsulu kako bi bila spremna za potencijalnu hitnu situaciju nakon što je ruska letjelica Soyuz MS-22 ostala bez rashladnog sredstva u orbiti prošlog mjeseca. Sjedište astronauta Franka Rubija je prebačeno iz Soyuza u Endurance koji je prethodno korišten za lansiranje posade na ISS u sklopu misije Crew-5.

Soyuz MS-22 je poslužio za slanje prvog NASA-inog astronauta na ISS od početka ruske invazije na Ukrajinu. Rubio je putovao s ruskim kosmonautima Sergejem prokopjevim i Dmitrijem Petelinom u septembru prošle godine, međutim, 15. decembra je Soyuz ostao bez rashladne tečnosti nakon što ga je pogodio mikrometeoroid ili dio svemirskog otpada. Nakon toga je došlo do curenja rashladnog sredstva iz letjelice, zbog čega je otkazana svemirska šetnja planirana za sredinu decembra. NASA je nedugo zatim objavila i snimak curenja.

Problem sa Soyuzom znači da nije adakvatan za povratak dva ruska kosmonauta i jednog američkog astronauta na Zemlju, ali bi se mogao koristiti kao posljednja opcija u hitnoj situaciji uz rizik za putnike.

Rusija planira lansirati Soyuz bez posade 20. februara kako bi se MS-22 posada mogla vratiti kući. Ipak, problematična kapsula i dalje može poslužiti posadi u situaciji kada bi morala napustiti ISS.Source link