Ne bih isključio ni članove stranaka

0
11


Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković i predsjednik Naše stranke Edin Forto komentirali su nakon današnjeg sastanka Osmorke redovan susret lidera stranka te su govorili o nastavku usaglašavanja stavova.

Konaković je nakon sastanka kazao kako su predsjednici stranaka danas održali radno-konsultativni sastanak što je i prije bila praksa.

Istakao je kako se ne zna niti jedno ime osoba koje će biti predložene za obnašanje čelnih pozicija unutar sigurnosnih agencija u BiH.

“Niti jedno ime se ne zna. Mi smo sinoć tek napravili taj prvi draft HDZ-a, SNSD-a i nas. Vratili smo taj balans u brojevima koji je prije ispregovaran pa je bilo 11 na spram 14 na štetu ove naše strane. Sada tek unutar koalicije s naše strane, Naše stranke, SDP-a, Kasumovića i ostalih kreću razgovori o imenima. Niko do sad nije rekao ni riječ. Ovo što vidite u medijima su potpune špekulacije”, kazao je Konaković.

Komentirao je i nastavak politizacije sigurnosnih agencija iako su se stranke ranije zalagale da na rukovodeće pozicije takvih institucija budu imenovane osobe koje ne pripadaju političkim strankama.

“Nismo se samo zalagali, mi smo to demonstrirali, depolitizaciju u obimu u kojem to nikad nije viđeno u BiH. U Kantonu Sarajevo smo vodili procese i imenovali veliki broj kadrova koji nisu članovi stranaka, čak neki nisu ni naši glasači. Ponekad unutar stranaka imamo kadrove, ljude koji su stručni i kompetetni i nisam ni za to da potpuno isključimo članove stranaka, ali naravno birati moralne, poštene i stručne ljude”, poručio je.

Istakao je kako je opredjeljenje koalicije na državnom nivou da se htino provedu procedure i imenuju novi čelnici sigurnosnih agencija.

Govorio je Konaković i o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

“Federacija ima svoj zaplet u dijelu nametnutih odluka visokog predstavnika. Po onom starom modelu već bi imali mandatara i sastav vlade u proceduri. Osmorka ostaje u punom kapacitetu na tom nivou. Ušli smo u završnu fazu razgovora o programu koji će biti gotovi u ponedjeljak pa onda i ljude koji će dalje implementirati program. Očekujemo intenzivne sastanke sa HDZ-om i tom koalicijom okupljenom oko HDZ-a kako bismo precizirali sve detalje i što prije uspostavili vlast”, naglasio je Konaković.

Podsjetio je da je najveći teret vlasti na nivou entiteta jer oni imaju najveću obavezu reformi. Komentirao je i prijedlog Refika Lende (SDA) na poziciju potpredsjednika Federacije BiH.

“Ja sam legalista. Ne zagovaram da mi blokiramo bilo šta iako su to ruke koje su pokradene. To trebaju da istraže organi. Formalno je tamo 13 ljudi, ako ne postoji 11 koji će predložiti nekog drugog, prijedlog koji dođe iz SDA će biti legitiman. Moj stav je da ga trebamo podržati, a onda neka on odluči da li će ovakvu vladu pokušati zadržati u nekom narednom periodu”, poručio je predsjednik NiP-a.

Nakon sastanka Osmorke, predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je da su se razmatrala operativna pitanja te da su sastanku prisustvovali svi predsjednici stranaka Osmorke, kao i da se pregovori nastavljaju.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke (Foto: D. S./Klix.ba)
Edin Forto, predsjednik Naše stranke (Foto: D. S./Klix.ba)

“Ima puno operativnih stvari pred nama I mislim da će sve biti OK. Činjenica je da Naša stranka ima jako puno jakih individua i mi se ponosimo time. Ne pada mi napamet govoriti bilo kome šta mora da misli, svi imaju pravo na mišljenje, otvoreni smo… Ono što je najvažnije da organi stranke funkcionišu i da sve odluke donosimo kolektivno, većinskim glasanjem kao u svim normalnim organizacijama”, kazao je Forto.Source link