Nećemo Bosnu i Hercegovinu ostaviti Rusiji

0
11


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy u intervju za Radio Slobodna Evropa, između ostalog, komentarisao je politiku Rusije prema našoj zemlji, poziciju SAD-a u tom smislu i mogućem nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

On je kazao da SAD podržava snažan Ured visokog predstavnika i korištenje Bonskih ovlasti kada je to prikladno.

“To nije novost, to ima podršku obje stranke. To je politika koju je svaki ambasador koji je bio tu prije mene naglašavao i koju sam i ja Vama upravo ponovio. Druga stvar koju bih naglasio jeste da je visoki predstavnik već koristio Bonske ovlasti nekoliko puta, i koristio ih je, jer su domaći političari propustili da djeluju i rješavaju probleme koji se nalaze pred ovom zemljom”, rekao je Murphy.

Kao primjer dao je pitanje finansiranja izbora, te da to nije jedina stvar u kojoj su političari propustili da djeluju.

“Ako političari ove zemlje, lideri, nastave sa pristupom kakav smo, primjerice, vidjeli u martu ove godine kada je bilo – mora biti sve što ja želim, a ništa što onaj drugi želi, ili uopće ne žele učestvovati u pregovorima, onda neće biti napretka po pitanju rješavanja problema i biće na visokom predstavniku da odluči kada i kako mora djelovati da bi zaštitio Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet, suverenitet i sigurnost, kao i multietnički karakter BiH”, smatra Murphy.

Ambasador je dodao da je potrebno postići kompromis, i da ne postoji rješenje koje će zadovoljiti sve.

“Tako to ne ide u demokratiji. Ono što svi moraju shvatiti jeste da možete dobiti neke stvari u pregovorima, ali da bi ostvarili te dobitke morate učiniti i određene ustupke onima sa kojima pregovarate”, rekao je Murphy.

“Bez toga, ono što dobijete jeste da su svi nezadovoljni, gdje niko ne može izaći i reći, ovo nam je važno i ovo smo postigli, dogovorili smo se, jer su demokratija i izgradnja bolje budućnosti ove zemlje važni, dogovorili smo ovdje dati ustupak. To nije mjesto gdje se nalaze politički lideri, nažalost. Mislim da postoji šansa na izborima, koji će biti u oktobru da građani, glasači ove zemlje, odluče da li je to nešto što oni žele, ili ne”, dodao je.

Govoreći o politici Rusije u BiH on je kazao da se Rusija ne pita kada je riječ o odlukama koje donosi Bosna i Hercegovina o odnosima unutar sporazuma, bilo da je riječ o pridruživanju Evropskoj uniji ili pridruživanju NATO-u.

“Donošenje tih odluka je na suverenoj Bosni i Hercegovini”, smatra Murphy.

Dodao je da je prilično jasno da su građani ove zemlje, kao i političari, kao cilj postavili napredovanje prema i pridruživanje euroatlantskim institucijama.

“Mi podržavamo te ciljeve. To je ono što podržavaju ljudi. Tako da, kada pogledam šta Rusija radi u ovoj zemlji, mislim da oni rade protiv ciljeva koje žele ostvariti građani ove zemlje”, rekao je Murphy.

Istakao je da posmatrajući situaciju u Ukrajini, sa brutalnom i barbarskom ruskom agresijom, može se zaključiti da Rusija ne drži do interesa ne samo Evrope, već ni Bosne i HErcegovine ni Zapadnog Balkana.

“Ne želi vidjeti stabilnost, sigurnost, mir i prosperitet, prosperitetnu BiH. U tome je problem”, rekao je Murphy.

Ambasador je naglasio da je privrženost SAD-a Bosni i Hercegovini trajna.

“Želim podsjetiti na ono što je rekao sekretar Blinken (Anthony) u svom svjedočenju pred Kongresom. Mi ne odlazimo, nećemo nestati, održaćemo svoje međunarodno prisustvo ovdje, i naše međunarodno vojno prisustvo. Mislim da je to veoma važno uzeti u obzir kada se procjenjuje sigurnosno stanje ovdje”, rekao je Murphy.

Dodao je da SAD i EU neće ostaviti BiH Rusiji.

“To neće biti ishod ovdje”, rekao je Murphy.Source link