Njemačka skladišta plina puni brže od očekivanog, trenutno na 85 posto kapaciteta

0
13


Skladišta plina u Njemačkoj pune se nešto brže nego što je vlada propisala i sada su napunjena 85 posto, pokazali su podaci regulatora za energiju.

Prošli četvrtak razina plina u skladištima iznosila je 81,78 posto, prema sedmičnom izvještaju regulatora, a do petka trebala je porasti na 82,2 posto.

Vlada je propisala da do 1. septembra skladišta moraju biti napunjena 75 posto, do 1. oktobra 85 posto, a do 1. novembra 95 posto.

“Skladišta se pune brže nego što se očekivalo”, rekao je ministar privrede Robert Habeck u izjavio za list Der Spiegel.

Zvaničnici očekuju da će već početkom septembra dosegnuti razinu propisanu za 1. oktobar.

Puna skladišta dovoljna su za oko 256 teravat sati, što je otprilike četvrtina njemačke godišnje potrošnje, navodi industrijsko udruženje INES.

Njemačka velik dio plina uvozi iz Rusije, ali je zbog ruske invazije na Ukrajinu uvela sankcije Moskvi i najavila da će smanjiti ovisnost o ruskim energentima, zamrznuvši otvaranje plinovoda Sjeverni tok 2 koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina.

Rusija je pak počela naplaćivati plin u rubljama kako bi izbjegla sankcije, a Gazprom je ljetos smanjio isporuke radi održavanja. Dodatne probleme u opskrbi izazvala je kanadska blokada turbine za Sjeverni tok 1 i ukrajinsko zatvaranje važne tranzitne točke na drugom plinovodu.

Njemačka pokušava pronaći nove izvore i, prema Habeckovom ministarstvu, već naveliko smanjuje ovisnost o opskrbi iz Rusije. U augustu ruski plin činio je samo oko devet posto njemačke potrošnje, kazao je glasnogovornik ministarstva privrede.

No, tako niski udio postignut je dijelom i zahvaljujući uobičajeno niskoj potrošnji u augustu, napominje agencija dpa.Source link