Njemačka šokirana činjenicom da Dodik nije dao agreman njenom ambasadoru, zaprijetili odmazdom

0
5


Njemačka vlast reagirala je na činjenicu da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman novom njemačkom ambasadoru u BiH. Ova vijest veoma je neugodno iznenadila zvančni Berlin, koji je zaprijetio da bi mogao uskratiti podršku našoj zemlji, između ostalog u dobijanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Naime, iz ambasade BiH u Berlinu obavijestili su Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu su da su dobili poziv na hitni sastanak od strane Susanne Schutz, opunomoćene ambasadoricice u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke za jugoistočnu Evropu kojem se jučer odazvala Hajra Delić, otpravnica poslova naše ambasade.

Razlog ovog poziva, kako se navodi, je glasanje u Predsjedništvu BiH o davanju agremana budućem ambasadoru SR Njemačke u BiH, Nj.E. Thomasu Fitschenu.

“Schutz je odmah kazala da je njemačka strana neprijatno iznenađena i razočarana informacijama da Predsjedništvo BiH nije dalo agreman Nj.E. Fitschenu. Od Predsjedništva BiH traže da u narednih 48 sati da jasna objašnjenja o razlozima i pozadini ovakve odluke. Dalje je rekla da je sa njemačke strane neprihvatljivo ovakvo ponašanje, te da se ovako nešto dogodi nakon 30 godina bilateralne saradnje dvije zemlje”, stoji u dopisu naše ambasade u Berlinu.

Kako se navodi, Schutz je dalje dodala, budući da su mediji u BiH već objavili ovu informaciju, od bh. strane se traži hitno objašnjenje kako bi i njemačka strana danas ili sutra izašla pred vlastitu javnost sa jasnim i konkretnim stavom.

Ovakav slučaj, rekla je, nije zabilježen u praksi evropskih zemalja, takav potez nije povučen ni prema Ruskoj Federaciji.

“Ukoliko u kratkom roku ne dobiju jasno objašnjenje, njemačka strana će preispitati svoje dalje ponašanje i podršku BiH u dostizanju proklamovanih vanjskopolitičkih prioriteta BiH, a najprije pristupanje porodici evropskih država odnosno dobijanje kandidatskog statusa. Još jednom je naglasila da ih je vijest o tako poduzetom koraku od strane Predsjedništva BiH vrlo neprijatno izenadila i još jednom ponovila da očekuje jasan dogovor u narednih 48 sati”, navodi se u dopisu.

Podsjetimo da je protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH glasao Milorad Dodik, dok su druga dva člana bila za.Članak preuzet: Izvor