NOGOMET VIŠE NEĆE BITI ISTI Mijenja se jedno vrlo bitno pravilo! – Haber.ba

0
17


Podsjećamo, od izbijanja pandemije 2020. bilo je dopušteno najviše pet zamjena po momčadi, umjesto dotadašnjih tri.

Sada će to pravilo postati trajno, iako će njegova upotreba u različitim takmičenjima ostati na upravljačkim tijelima koja organiziraju utakmice. Premier liga je, na primjer, dopustila pet zamjena kada je tu ideju prvi put iznijela FIFA u maju 2020., ali se vratila na tri zamjene. Međutim, pristala je da se od sljedeće sezone opet dopusti pet zamjena.

IFAB je rekao da će pet promjena po momčadi i dalje biti dopušteno u najviše tri intervala, a potencijalna šesta zamjena bila bi dopuštena ako utakmica uđe u produžetke. IFAB-ove promjene počet će se primjenjivati 1. jula. Tijelo osnovano 1886. godine da djeluje kao čuvar zakona igre također će raspravljati o zamjenama za slučaj potresa mozga igrača i o poluautomatskim VAR-om za ofsajd.

Poluautomatski VAR, koji će omogućiti otkrivanje ofsajda u nekoliko sekundi, testiran je u posljednje dvije godine i bio je isproban na FIFA Svjetskom klupskom prvenstvu u februaru. Koristi automatiziranu detekciju lopte i trenutno stvara trodimenzionalne modele pozicije igrača. prneosi “Novi“.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i
ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore
komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog
izražavanja. Portal Haber.ba zadržava
pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja –

Više o Uslovima korištenja…

Source link