Nova kriza u vladi Borisa Johnsona, ministri finansija i zdravstva podnijeli ostavke

0
17


Ministri finansija i zdravstva u britanskoj vladi Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli su ostavke zajedno s nekoliko nižerangiranih zvaničnika, rekavši da više ne mogu ostati u vladi nakon posljednjeg u nizu skandala koji su gurnuli vladu u krizu.

Britanski premijer Boris Johnson se našao u novom problemu ostavkom ministara koji su rekli da on nije sposoban vladati, a sve veći broj zastupnika ga pozvao da podnese ostavku, piše Reuters.

“Možda nismo uvijek bili popularni, ali smo bili kompetentni u djelovanju kada je riječ o nacionalnim interesima. Nažalost, u sadašnjim okolnostima javnost zaključuje da sada nismo ni jedno ni drugo”, rekao je Sajid Javid.

Uprkos sve češćim pozivima Johnsonu da podnese ostavku, on je pokazao svoju odlučnost da ostane na dužnosti tako što je imenovao biznismena i ministra obrazovanja Nadhima Zahawija za novog ministra finansija, a Stevea Barclaya za ministra zdravstva, te je popunio neka druga upražnjena mjesta.

Razina neprijateljstva s kojom se Johnson suočava unutar svoje stranke little bit će vidljiva danas kada se pojavi u parlamentu na sedmičnom zasjedanju, te pred predsjednicima odabranih odbora na planiranom dvosatnom ispitivanju.



Članak preuzet: Izvor