Obilježena 30. godišnjica bitke za brdo Žuč koja je bila ključna za odbranu Sarajeva

0
18


Danas je na platou Golog Brda obilježen Dan odbrane općine Novi Grad, te 30. godišnjica jedne od ključnih borbi za odbranu Sarajeva, bitke za brdo Žuč.

Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe. Tada su zaplijenjene značajne količine naoružanja i municije, kao i vojne opreme i sanitetskog materijala.

Radi se o bitci kojom su potvrđeni rezultati Pofalićke bitke, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće.

Borbena dejstva počela su u ranim jutarnjim satima. Tog dana poginulo je 200 boraca Armije RBiH.

Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850, Vis i Golo brdo, odakle je agresor svakodnevno napadao Sarajevo.

Na manifestaciji je dodijeljeno 30 zahvalnica, deset pojedinačnih i dvije kolektivne zlatne plakete, a još deset zlatnih plaketa koje su uručene posthumno.

Načelnik općine Novi Grad Semir Efendić prisjetio se svih koji su dali živote za odbranu Sarajeva ističući da je Armija Republike BiH, baš na Golom Brdu, izvojevala jednu od prvih pobjeda, čime su pokazali da Sarajevo i BiH mogu da se brane, pobjeđuju i oslobađaju svoju teritoriju.

“Ovaj lokalitet će iz godine u godinu biti bolji i ljepši. Izuzetno je važno da se prisjećamo pobjeda, ove i svake druge, jer to treba biti opomena i poruka za sve koji hoće da ugroze našu državu, da će biti i pobijeđeni”, kazao je načelnik Efendić.

Obilježavanju su, pored velikog broja građana, prisustvovali porodice šehida i poginulih boraca, učesnici bitke na Golom Brdu, bivši pripadnici Armije RBiH, te predstavnici vlasti, a položen je i kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra Žuč.



Source link