Objavljeni snimci odlamanja glečera koji je ubio pet planinara u italijanskim Alpama

0
16


Najmanje pet osoba poginulo je u nedjelju kada se veliki komad alpskog glečera odlomio i udario u grupu planinara na popularnoj stazi u Italiji. Trenutak kada se ledena masa ruši niz padine Marmolade zabilježen je i kamerama.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi ledena lavina, odnosno glečer koji se ruši niz padine najviše planine (Marmolada) u sjevernim italijanskim Alpima.

Usljed toga je stradalo najmanje pet osoba, zvaničnici hitne pomoći rekli su da je u urušavanju povrijeđeno još osam osoba, a da su dvije osobe zadobile teške povrede.

Iatiče se kako je do smrtnih slučajeva došlo s obzirom na to da se glečer odlomio upravo na dijelu puta koji se inače koristi za dolaženje do vrha Marmolada, koji se uzdiže do 3.300 metara i najviši je vrh istočnih Dolomita.

Spasioci s helikopterima i desetine radnika hitne pomoći su pomogli u spašavanju na mjestu događaja.

Zasad nije poznato šta je uzrokovalo da se dio leda odvoji, ali intenzivan toplotni talas koji je zahvatio Italiju od kraja juna mogao bi biti faktor, rekao je Walter Milan, glasnogovornik alpske spasilačke službe za državnu televiziju RAI.

Videosnimak možete pogledati i na BBC-ju.

Source link