Obuća Fortinu posjetu Goraždu ocijenila stranačkom i “malignom”

0
19


Aida Obuća, premijerka BPK Goražde oglasila se na društvenim mrežama komentarišući posjetu Goraždu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, za koju je, ističe, saznala iz medija.

Podsjetimo, delegacija Vlade Kantona Sarajevo jučer je posjetila grad Goražde gdje je potpisan Sporazum o saradnji, donirana medicinska oprema te dogovoreno uređenje platoa Gradske dvorane.

“Smatram poražavajućom činjenicu da premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto nije prilikom jučerašnje posjete našem kantonu izdvojio nekoliko minuta da kontaktira i u najmanju ruku obavijesti svoje kolege iz Vlade BPK Goražde. Svaki prethodni saziv Vlade Kantona Sarajevo je imao strateško opredjeljenje ka razvoju partnerskih odnosa sa svim drugim kantonima, često podržavajući projekte od značaja za sve građane. Takva dobra praksa se nastavila sve do dolaska aktualne vladajuće većine u Kantonu Sarajevo koja druge dijelove Bosne i Hercegovine evidentno smatra kao mjesta za odlaganje vlastitog zastarjelog i neadekvatnog inventara. Takvim pristupom u kojem se sarajevski “lideri” ne žele sastati sa nosiocima izvršnih funkcija samo zbog razlika u političkom opredjeljenju je do krajnje granice narušilo integritet obnašanja izvršne vlasti. Smatram da je ovakva stranačka privatizacija organa krajnje neprimjerena i nedemokratska”, napisala je Obuća.

Ističe da je kao premijerka Vlade BPK Goražde dužna štititi integritet i dignitet njegovih institucija te zbog čega je Fortin jučerašnji potez ocjenila “malignim”.

“Nakon podrške zahtjevima za diskriminatorne izmjene izbornog zakona i nedavnog “gaženja” državne zastave ovo predstavlja samo još jedan od načina narušavanja naše domovine. Građani Kantona Sarajevo se trebaju zapitati zbog čega njihov premijer budžet kantona koristi isključivo za fascilitiranje stranačkih posjeta kakvom se jučerašnji dolazak i jedino može označiti. Odnosno da li je Kanton Sarajevo postao Kanton “performansa” Naše stranke ? Vjerujem da će najbolji odgovor građanke i građani dati u oktobru. Jačanje države Bosne i Hercegovine kroz saradnju svih njenih djelova mora biti iznad svakog političkog interesa”, naglasila je Obuća.Source link