Određeni sastavi za najvažniji Davis Cup duel u historiji reprezentacije BiH

0
9


Teniske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Švedske objavile su spisak igrača koji će nastupiti na kvalifikacionom Davis Cup meču za ulazak u Best 16 teniskih reprezentacija svijeta.

Meč između BiH i Švedske odigrat će se 3. i 4. februara u Štokholmu, a za Bosnu i Hercegovinu će nastupiti Damir Džumhur, Nerman Fatić, Mirza Bašić i Tomislav Brkić predvođeni selektorom Zoranom Zrnićem.

Za reprezentaciju Švedske nominovani su Elias Ymer, Mikael Ymer, Karl Friberg, Leo Borg i Andre Goransson, dok će na klupi biti Johan Hedsberg.

Ovo je najvažniji Davis Cup meč u historiji bosanskohercegovačkog tenisa u kojem će naši teniseri probati ostvariti pobjedu i ulazak u Leading 16 najboljih ekipa svijeta.

Podsjetimo da je Bosna i Hercegovina izborila učešće za kvalifikacioni meč finalnog turnira u Davis Cup by Rakutan u 2023. godini pobjedama u prošloj godini nad reprezentacijama Tunisa (Tunis) i Meksika (Široki Brijeg).


Ovo će biti treći set da je teniska reprezentacija BiH uspjela doći na samo korak od velike završnice jedinog zvaničnog ekipnog svjetskog prvenstva u tenisu. Mečevi u gostima protiv Japana 2018. godine i protiv Australije 2019. godine, nisu bili uspješni, te su te dvije reprezentacije odnijele pobjede nad bosanskohercegovačkim teniserima.

Tome dodajmo da će 12 pobjedničkih reprezentacija od ukupno 24 reprezentacije, napredovati u grupnu fazu finala Davis Cup takmičenja, koje će se održati u septrembru. Upravo će se te reprezentacije pridružiti finalistima iz 2022. godine Kanadi i Australiji te Italiji i Španiji koje su dobile “wildcard”.

Članak preuzet: Izvor