Naslovnica Magazin Općina Stari Grad podržala plasteničku proizvodnju još 33 poljoprivrednika

Općina Stari Grad podržala plasteničku proizvodnju još 33 poljoprivrednika

0
14


Kako su naveli, odlukom načelnika općine Ibrahima Hadžibajrića (NES) svima su osigurani plastenici veličine 50 metara kvadratnih, prateća oprema, koja uključuje i sistem navodnjavanja, te sadni materijal.

Kako je Hadžibajrić ranije obećao, svi koji žele da se bave plasteničkom proizvodnjom i ispunjavaju uslove, a to u prvom redu znači da imaju vlastito zemljište, dobili su plastenik. Do sada ih je na ovaj način podijeljeno više od 260, a Hadžibajrić je obišao tri nova korisnika.

Kako su istakli poljoprivrednici, plastenici im trebaju za vlastite potrebe, uzgoj organskog i zdravog povrća, ali i kao terapija od stresa i životnih nedaća, jer radom u plastenicima zaboravljaju na sve probleme. Među njima je i porodica Muhameda Nuhića sa Jarčedola, koji još uvijek pokušavaju da se pomire sa gubitkom 37-godišnje kćerke. Zbog iznenadnih komplikacija poslije operacije srca, preminula je, a iza nje je ostala kćerka o kojoj sada brinu nana i dedo.

“Meni je ovaj plastenik terapija. Ustanem ujutro prije sunca, očistim, oplijevim, navodnjavam i tako ne mislim na druge brige. Posadio sam paprike, paradajz, krastavice, patlidžan i trudim se koliko je u mojoj moći da bude kako treba”, ispričao je Muhamed.

Sa suzama u očima i on i supruga pričaju da njihov život više nikada neće biti isti, ali da se iz dana u dan bore, jer živjeti se mora, posebno zbog unuke na koju su ponosni.

“Ona je odlična učenica i naš ponos. Mi se bavimo poljoprivredom da zaboravimo na druge brige, a i ne valja da se zemlja ne obrađuje. Mi svi učestvujemo, nama je ovo zadovoljstvo. Zato nas je posebno obradovalo kada nam je načelnik dodijelio plastenik. Pokazao je da brine o nama i pomaže nam i na ovaj način”, dodao je Muhamed.

Kako je izjavio Hadžibajrić, Općina je uvijek na raspolaganju onima koji žele da rade i obrađuju zemlju.

“Posjetili smo tri porodice koje su dobile plastenike i prateću opremu, kao i sadni materijal i zadovoljan sam onim što smo vidjeli, a zadovoljni su i oni, što mi je posebno drago. Mi smo ove godine dodijelili 33 plastenika, ali i druge poticaje”, napomenuo je.

Prema njegovim riječima, svake godine se izdvajaju značajna sredstva i za podršku bavljenju pčelarstvom, stočarstvom i sve ono što može pomoći građanima koji žive od obrađivanja zemlje i vlastitog rada.

“Pčelarima sljedeće sedmice dodjeljujemo košnice i pčele, a vrlo brzo i određene poljoprivredne mašine za ljude koji su aplicirali,. Mi smo u mogućnosti da ispunimo zahtjeve naših ljudi koji se žele baviti poljoprivredom i da žive od svog rada te ćemo im i dalje biti podrška i pomagati im koliko možemo”, naglasio je načelnik Starog Grada.

Sedmočlana porodica Kadić na Sedreniku, na svom imanju na kojem uzgajaju krompir, luk, grah, kukuruz i drugo povrće, ove godine prvi put postavili su i plastenik u kojem su zasadili paradajz i paprike. Kako je kazao domaćin Miralem Kadić, paradajz i paprika više se ne mogu uzgajati na otvorenom zbog vanjskih utjecaja i plemenjače te su zbog toga predali zahtjev za plastenik.

“Ja se bavim poljoprivredom cijeli život pomalo, a intenzivnije od 2015. otkada sam u penziji. Osim zemljoradnjom, bavim se pomalo i pčelarstvom. Već nekoliko godina ovdje uzgajam i biljku facelija. To je medonosno bilje kojim se hrane pčele. Ona cvjeta 45 dana i kada nestane trave i cvijeta na livadama, pčele se ovdje hrane”, objasnio je.

Njegova snaha Selma, koja je u sedmom mjesecu trudnoće, uime cijele porodice nedavno je uputila pismo zahvalnosti načelniku za uručeni plastenik.

“To je najmanje što smo mi kao porodica mogli uraditi, jer ovaj plastenik nam puno znači. Ovdje uzgajamo prirodno povrće za našu porodicu, organsko. Od velikog je značaja kada mi građani imamo podršku svoje općine”, istakla je Selma.

Plastenik dobio i samohrani otac Elmir Jakupović

Elmir Jakupović živi na Faletićima i sam se brine o svom petogodišnjem sinu i staroj majci. Od primanja ima samo majčinu penziju te će im urod iz plastenika biti, kako je izjavio, velika olakšica za narednu zimu. Sadnice u njegovom plasteniku već su narasle i nada se dobrom urodu.

“Početnik sam i prvi put imam plastenik. Puno se trudim i zasad mi dobro ide. Dobili smo i 100 sadnica paradajza i paprike i sve smo zasadili. Ovo je veliki doprinos za moju porodicu. Samohrani sam otac i u današnje vrijeme ovo je ogromna pomoć, zato sam jako zahvalan Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću, jer su mi puno pomogli”, rekao je Elmir

U toku ove godine na području Starog Grada korisnicima su isporučena i montirana 33 plastenika sa pratećom opremom, za što je iz budžeta Općine izdvojeno 87.500 KM.

Dodijeljeno je i više od 11.000 sadnica paradajza i skoro 9.000 sadnica paprike. Ovaj sadni materijal dodijeljen je kako novim, tako i ranijim korisnicima plastenika u Starom Gradu.

Osim toga, poljoprivrednicima je ove godine isporučeno 3.500 kilograma sjemenskog krompira i 200 kilograma sjemenskog luka. Uz posjetu načelnika Hadžibajrića, korisnicima plastenika prisustvovala je i pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, saopćili su iz Općine Stari Grad.Source link