Ovako možete iskoristiti ljusku jaja u vrtu

0
15


Ljuske jaja mogu na više načina pomoći vašem vrtu da napreduje. Pune su kalcija, ‘problem’ za puževe, a u slučaju da ih puno imate mogu se koristiti i kao repelent za korov.

Provjerite pet najboljih načina na koji možete iskoristiti ljuske jaja.

Prije nego što se spustite u svoj vrt, ljusku jaja treba zgnječiti ili izmiksati s malo vode.

Gnojivo

Kada se stave u tlo, mljevene ljuske jaja pružaju biljkama potrebni kalcij. Iako su dušik, fosfor i kalij najvažniji za zdrav rast, kalcij je također neophodan za izgradnju zdravih staničnih stijenki biljke.

Budući da se sastoje od kalcijevog karbonata, ljuske jaja su izvrstan način za unos ovog minerala u tlo. Da biste pripremili ljuske jaja, sameljite mikserom ili tučkom i stavite ih u tlo. Budući da je potrebno nekoliko mjeseci da se ljuske jaja razbiju i upije korijenje biljke, preporučuje se da se u jesen dodaju u tlo. U proljeće se u vaše tlo može umiješati još ljuski.

Isto tako, fino zdrobljene ljuske pomiješane s drugom organskom tvari na dnu rupe u koju namjeravate posaditi biljku pomoći će im da se uspješno razvijaju i stvaraju plodove. Dobro je ponekad i pomiješati ljuske jaja s talogom od kafe, koji je bogat dušikom.

Konačno, ljuske jaja će smanjiti kiselost vašeg tla i pomoći u prozračivanju.

Starteri za flance

Budući da su biorazgradive, ljuske jajeta su izvrsni starteri za pikiranje jer nema otpada. Za to rezervirajte neke od svojih dubljih polovica ljuski. Sterilizirajte ljuske tako da ih prokuhate nekih 30 minuta. Ako ih stavite u pećnicu nakon što ste, recimo, ispekli pečenu piletinu, možete sterilizirati jaja bez potrošnje dodatne energije.

Zatim ekserom napravite rupu na dnu za drenažu. Dodajte zemlju i sjeme biljaka. Kad se pojave klice, posadite ih – jaje i sve, direktno u vrt.

Suzbijanje broja štetočina

Kaže se da pokrov od zgnječenih ljuski jajeta u vrtu pomaže u odvraćanju nekoliko vrsta štetočina, velikih i malih. Mnogi vrtlari također kažu da koriste zdrobljene ljuske jaja kao sredstva protiv puževa.

Hrana za ptice

Poput biljaka i ljudi, i ptice imaju koristi od malo kalcija u svojoj prehrani, posebno ženke koje trebaju više kalcija prije i nakon polaganja jaja.

Da biste napravili hranu za ptice, počnite steriliziranje ljuski ostavljajući ih u pećnici nakon što ispečete obrok. Zatim ih zdrobite na sitne komadiće i pomiješajte sa svojim omiljenim sjemenkama.Članak preuzet: Izvor