Ovo voće će vam pomoći da snizite visok krvni pritisak

0
14


Vođenje računa o onome što jedete i pijete igra značajnu ulogu u snižavaju visokog krvnog pritiska. Jedna namirnica vam može naročito pomoći u rješavanju ovog zdravstvenog problema.

Banana je na prvom mjestu kada je riječ o voću koje ima mogućnost snižavanja pritiska, navela je nutricionistkinja Brittany Dunn za magazin Eat This, Not That.

Banane su bogate kalijem, koji smanjuje negativne efekte natrija na organizam. Kalij također pomaže smanjenju rizika od moždanog udara i bolesti srca. Mala banana sadrži otprilike 420 grama kalija, što je oko devet posto preporučenog dnevnog unosa.

Ova namirnica sadrži i veliku količinu ostalih elektrolita, koji održavaju rad nervnog sistema i regulišu nivoe tjelesnih tekućina. Dakle, u elektrolite spadaju: kalcij, magnezij, natrij, kalij i hloridi.

Međutim, trebate imati na umu da je bitno pronaći zlatnu sredinu. Konzumiranje premale količine kalija i prevelike količine natrija zapravo povećava krvni pritisak. Odrasli ljudi bi trebali uzimati 3,500 – 4,700 mg kalija dnevno i 2,300 mg natrija.Source link