Počeli pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava vrijednog više od 31 milion eura

0
16


Počeli su pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava, koji je nastavak na dionici sarajevske Prve transverzale, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Početku radova prisustvovali su ministar kantonalni ministar Adnan Šteta (SDP) i načelnik Vogošće Edin Smajić (SDA).

“Posebno sam zadovoljan što smo danas svjedoci početka radova na projektu, o kojem se zadnjih 40 godina samo pričalo. Pripremni radovi su uvod u izgradnju tunela Kobilja Glava, koji je od velike važnosti i za Kanton i Federaciju Bosnu i Hercegovinu. Njegovom izgradnjom dobit ćemo sigurnost, rasterećenje gužvi u saobraćaju, kao i kvalitetniju povezanost sa ostalim kantonima. Ovo je jedan u nizu velikih projekata koje smo pokrenuli, a koji će građanima ostaviti trajne vrijednosti”, ocijenio je ministar Šteta.

Predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, kao i izvođača radova (Foto: Vlada KS)
Predstavnici kantonalne i lokalne vlasti, kao i izvođača radova (Foto: Vlada KS)

Tunel koji će biti izgrađen, kako je obrazloženo, kao nastavak na dionicu Prve transverzale, sastojat će se od dvije cijevi, a u njemu će biti ugrađena najsavremenija oprema.

“U historiji Vogošće urađeno je mnogo projekata, ali ovako važnog i velikog projekta, nije bilo. Ponosan sam i zadovoljan što su konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi i što smo došli u ovu fazu, nakon mnogo godina. Izvođenje ovih radova će uveliko pomoći poboljšanoj frekvenciji saobraćaja, koja je trenutno neodrživa, stoga se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da dođemo do početka radova”, istakao je načelnik Smajić.

Počeli pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava (Foto: Vlada KS)
Počeli pripremni radovi za gradnju tunela Kobilja Glava (Foto: Vlada KS)

Nakon završetka pripremnih radova, radovi na projektu izgradnje tunela bit će izvođeni u, kako je istaknuto, dvije sekcije: Sekcija 1 koja podrazumijeva izgradnju tunela Kobilja Glava i Sekcija 2 koja uključuje izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela Kobilja glava sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj.

Izvođač radova je kompanija Euro-Asfalt (Foto: Vlada KS)
Izvođač radova je kompanija Euro-Asfalt (Foto: Vlada KS)

Projekt se provodi u skladu sa procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova. Vrijednost ugovora je 31,1 milion eura, bez PDV-a. Izvođač radova je firma Euro-Asfalt, a nadzor nad projektom vrši JV-IRD – PPG, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.IČlanak preuzet OVDJE