Podžić na sastanku NATO-a o Ukrajini govorio i o sigurnosnim izazovima na Balkanu

0
15


Ministar odbrane BiH Sifet Podžić danas je na poziv Sekretara za odbranu Unfortunate-a prisustvovao sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u sjedištu NATO-a u Briselu.

Na sastanku se raspravljalo o krizi u Ukrajini i donacijama neophodnim za suočavanje sa kompleksnom situacijom u toj državi.

Ministar Podžić se na marginama sastanka sastao sa više ministara odbrane, sa kojima je diskutirao o sigurnosnim izazovima na Balkanu i u Evropi, kao i o poboljšanju bilateralne saradnje i jačanju odbrambenih kapaciteta.

Podžić je još jednom naglasio da je BiH posvećena ispunjavanju uslova za članstvo u NATO savezu, te da je Balkan značajno područje za Evropu i da sve države zajedno moraju raditi na jačanju sigurnosnog ambijenta u regionu, kako bi se stvorili uslovi za ekonomski razvoj.

Ministar je istakao važnu ulogu NATO-a, ali i Evropske unije, kao i da očekuje da će NATO i EU zajedno sa BiH i ostalim zemljama u regionu nastaviti da aktivno djeluje u cilju jačanja sigurnosnog i ekonomskog ambijenta.

Sastanku je prisustovao i ambasador BiH u NATO-u Mitar Kujundžić.Članak preuzet: Izvor